Чому макарони злипаються під час варіння і як цього легко уникнути

Читайте, що робити, щоб макарони не злипалися у воді, та який метод використовують італійці.
Багато господинь зіштовхувалися з неприємною ситуацією, коли під час варіння макарони злипаються. Це не впливає на смак, проте псує зовнішній вигляд страви.
ВІДЕО ДНЯМало хто знає, але є прості способи уникнути цього. Як відомо, італійці знають про пасту майже все, і при розмові про неї одразу виникає асоціація з ними. Саме їхніми секретами варіння ми сьогодні і поділимося.
РекламаЯк зварити макарони, щоб не злипалися
По-перше, запам’ятайте раз і назавжди: на 100 грамів сухої пасти потрібно додавати не менше одного літра води. Так крохмаль не осідатиме на макаронах, а вимиватиметься. Дехто помилково вважає, що менша кількість води допоможе швидше зварити макарони, проте це не так: макарони мають вільно рухатися у каструлі. Варіння в «тісноті» сприяє виділенню клейкої структури, через що макарони перетворюються на суцільну грудку.
Сіль додавайте лише тоді, коли вода закипить. Багато хто солить холодну воду, але це неправильно, адже сіль осідає на дні і не дає бажаного ефекту. Сіль також робить макарони щільнішими та міцнішими, завдяки чому вони не будуть розпадатися.
РекламаШвидко перемішуйте макарони у киплячій воді протягом перших двох хвилин. Щойно занурите їх у кип’яток, перемішуйте дерев’яною ложкою чи виделкою (залежно від сорту макаронів). Таким чином ви не дасте їм злипнутися. Далі перемішуйте кожні 30 секунд до готовності.
Не промивайте макарони під холодною водою після варіння. Італійці цього не роблять. Натомість вони залишають трохи води, в якій варилася паста, і додають її до соусу.
Останній момент: не доварюйте макарони у каструлі. Вийміть їх за 2–3 хвилини до повної готовності та перемістіть у сковорідку з соусом. Там вони доваряться і вберуть у себе аромат, утворюючи ідеальну текстуру.
РекламаНагадуємо, у чому варити картоплю, щоб вона була смачнішою.