Скільки часу можна зберігати яйця та чому їх не можна класти тупим кінцем донизу
Читайте, як довго можна зберігати курячі яйця в холодильнику, а також який їхній термін придатності у вареному та сирому вигляді.
Курячі яйця входять до продуктів першої потреби, і їх можна знайти майже на кожній кухні українця. Багато хто вирощує курей на власному подвір’ї, щоб завжди мати свіжий продукт удома. Проте не всі знають, як правильно зберігати яйця і який їхній термін.
Загалом важко перевірити, чи яйце зіпсоване, адже білок та жовток заховані під шкаралупою. Іноді через неприємний запах це можна зрозуміти, але зазвичай яйце здається нормальним. Якщо з’їсти зіпсоване яйце, можуть виникнути проблеми, тому краще знати, як їх зберігати вдома.
Як зберігати яйця в холодильнику
Експерти розкрили головний секрет продовження терміну придатності курячого яйця — його треба ставити гострим кінцем донизу. Так повітряна камера залишається зверху, й яйце довше не псується. Окрім того, яйця можуть лежати у холодильнику від 4 до 5 тижнів і не псуватися.
Варені яйця — до 7 днів у холодильнику. Однак влітку цей термін зменшується через значну спеку. Якщо не ставити варені яйця в холодильник, то вже через 1–2 дні вони зіпсуються.
Ви також можете заморозити яйця, але для цього треба відділити білок від жовтка. Яйця в шкаралупі не заморожуються, адже вона просто трісне від холоду. Заморожені білок та жовток можна поставити в контейнер і мати заготовку для випічки. Хоч таким методом мало хто користується, але він дуже популярний за кордоном.
Як зрозуміти, чи яйце зіпсоване
Для цього треба взяти склянку холодної води та опустити туди сире яйце. Є три варіанти:
- свіже — тоне й перевертається на бік,
- старе, але ще придатне до вживання — тоне, але залишається у вертикальному положенні,
- зіпсоване — спливає на поверхню.
Якщо яйце спливає на поверхню — його треба негайно викинути, адже воно непридатне до вживання. Важливо пам’ятати, що тухлі яйця виринають, а свіжі тонуть у воді.
Нагадуємо, на чому насправді краще смажити яєчню.