Не у простій воді: як правильно мити полуницю
Дехто вважає, що мити ягоди треба обережно, оскільки вони вбирають вологу, проте обійтися без цього процесу неможливо.
У червні багато громадян вже встигли придбати свіжу полуницю та насолодитися її смаком. Хоч ціни цього року дещо дивують, важко втриматися від солодкої ягоди. Приносячи її додому з ринку, варто помити кожну полуницю, а вже потім їсти. Однак багато хто вважає, що миття має бути швидким, адже ягоди вбирають зайву вологу та стають водянистими.
Проте це не так, адже їх відразу важко просушити паперовими рушниками. А мита полуниця може кілька днів стояти довше і не псуватися. Вона не буде швидко пліснявіти, якщо все зробити правильно. Більше про це — далі в публікації.
Багато хто замочує полуницю у воді, а вже потім ретельно промиває кожну ягоду. Однак таким чином дійсно може увібратися зайва волога, а додаючи ягоди у випічку, смак буде втрачений. Тож варто використовувати гарячу воду, адже вона допомагає знищити бактерії й спори плісняви, які не витримують високої температури.
Не потрібно спеціально кип’ятити воду, щоб помити полуницю. Найкраще мити її у воді температурою близько 43–54 градусів. Якщо опустити ягоди в таку воду на 30 секунд, потім добре висушити їх паперовим рушником і покласти в контейнер, де є вентиляція, полуниця може зберігатися у холодильнику до тижня.
Є ще два популярні способи мити полуницю: у розчині з оцтом (1 столова ложка оцту на 12 склянок води) або у розчині харчової соди (1 столова ложка соди на 12 склянок води). Воду для цих розчинів теж краще брати теплою, близько 43–54 градусів. Обидва способи допоможуть ягодам довше залишатися свіжими і не запліснявіти.
Але є різниця: полуниця, помита у содовому розчині, стає м’якшою, а після оцтового — залишається більш пружною і апетитною. Звісно, якщо хочете просто швидко помити полуницю і з’їсти, можна обполоснути її під холодною водою. Але якщо плануєте зберігати ягоди довше — миття у теплій воді буде найкращим варіантом.
Раніше видання писало, як обрати полуницю в магазині, щоб була солодка.