Шовковиця — чим корисна та кому варто споживати кожного дня
Шовковиця приносить користь для здоров’я людини. Це за умови, що її споживання є в межах норми. Розповідаємо про цю солодку ягоду.
Шовковиця буває трьох кольорів — біла, червона та чорна, але за поживними властивостями вони схожі. В усіх є вітамін С, залізо, калій, вітаміни K і Е, а також антиоксиданти, що захищають організм від стресу й підтримують імунітет. Вони ще роблять шкіру більш здоровою, допомагають судинам і зберігають кістки міцними.
Соковиті плоди шовковиці складаються на 88 % з води й містять близько 43 калорій на 100 г. Вони мають невелику кількість вуглеводів, переважно у вигляді глюкози й фруктози, а також трохи клітковини, білка та лише 0,4 % жирів.
Дослідження показують, що шовковиця сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину та загального жиру в організмі, що позитивно впливає на серцево-судинну систему.
Хоча шовковиця загалом безпечна, є декілька нюансів. При індивідуальній алергії на неї або пилок тутового дерева варто бути обережним. Вона може знижувати рівень цукру, тому людям із діабетом слід вживати її помірно й стежити за реакцією організму. Також після операцій краще утриматися від її вживання через здатність розширювати судини й знижувати тиск.
Про користь шовковиці говорять ще й у контексті здоров’я очей. Флавоноїди, що містяться у шовковиці, допомагають захищати зір і можуть уповільнити появу вікових захворювань очей, які часто виникають у людей середнього та старшого віку. Також завдяки вмісту вітаміну С, ця ягода може знижувати ймовірність розвитку катаракти.
Для підвищення загального тонусу ягоду радять споживати кожного дня, але в помірних кількостях.
Раніше видання розповідало, чим корисний гранат.