Мариновані огірки та помідори: що не можна класти в банку, щоб не зіпсувати всю консервацію
Сезон консервації уже розпочався. Тому варто знати, які інгредієнти не можна додавати у банки, аби не зіпсувати усі заготовки на зиму.
Українські господині зазвичай прагнуть зробити заготовки на зиму смачними та оригінальними. Але іноді можна припуститися помилок, які зіпсують консервацію. Аби цього не сталося, розповімо про головні «вороги» консервації, зокрема маринованих огірків та помідорів.
Що не можна ставити у банку з огірками і помідорами
Перш за все варто запам’ятати, що не можна ставити у банку пошкоджені чи трішки підгнилі овочі. Справа в тому, що навіть невеличка ділянка гнилі містить безліч бактерій і токсинів. А вони швидко поширюються навіть після термічної обробки. Як наслідок — споживання таких заготовок може призвести до харчових отруєнь. Тому треба консервувати лише свіжі овочі, без жодних пошкоджень.
Недостатньо чиста вода для маринаду — теж «ворог» консервації. Адже тоді у банку потраплять небажані бактерії й домішки, які в результаті зіпсують консервацію. Тому треба використовувати тільки кип’ячену чи фільтровану воду.
Йодована сіль може погано впливати на процеси ферментації у випадку, якщо ви робите квашені овочі. Йод також може змінити текстуру овочів, зробити їх м’якими. Тому набагато краще використовувати звичайну кухонну сіль без жодних домішок.
Якщо плануєте маринувати огірки, то не варто використовувати велику кількість часнику. Попри те, що цей овоч популярний для консервації, використовувати його треба дозовано. Якщо часнику буде забагато, то він зробить огірочки не хрусткими, а м’якими.
Нагадаємо, в Україні помітили сіль з добавкою, яка псує закрутки.