Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Відомій берегівській медальєрці відкрили меморіальну дошку на території Європейського дому

Відомій берегівській медальєрці відкрили меморіальну дошку на території Європейського дому

Жужанну Ортутай знали насамперед як таловину медальєрку, художника-кераміста. Одна з останніх робіт мисткині – барельєфи на меморіальних дошках знаних колег – Ганни Горват, Йосипа Гарані та Анни Надаш, що восени були встановлені на фасаді міського Будинку культури.

Починала трудову кар’єру на Берегівському майоліковому заводі, де колись працювала і Ганна Горват. Вони товаришували. Молодша Жужа багато-чому навчилась у відомої Майстрині. Була нагороджена однією з найвищих відзнак Берегова – медаллю “Pro urbe” (За місто). Відійшла у Вічність восени минулого року у віці 71 рік. Без дружини залишився чоловік Томаш, колишній працівник Берегівського райвиконкому, без мами – донька і син, без бабусі – шестеро внуків.

Виготовлення меморіальної дошки організували благодійний фонд “За Берегсас”, Центр підтримки угорської культури і угорський Національний фонд партнерства. Барельєфне погруддя на ній відлив скульптор з Ніредьгази Гейза Балог.

Зібрання з нагоди відкриття меморіальної дошки відкрив директор ЦПУК Ласло Зубанич.

“Символічно, що Жужанна повернулась додому у бронзі й розмістилась біля скульптури ще одного видатного закарпатця – Мігая Мункачі, – наголосив промовець. – Центр підтримки угорської культури охоче надав свою площу для меморіальної дошки, адже міська влада не відгукнулась на прохання громадських осередків – ініціаторів її виготовлення".

Про життєвий і творчий шлях мисткині розповів очільник кураторію БФ “За Берегсас”, колишній заступник керівника Берегівської районної ради Арпад Далмай. Про важливість вшанування видатних осіб краю говорив консул угорського консульства в Берегові Іштван Мані. Вчитель-пенсіонер Йосип Чобоя продекламував власний вірш про художницю. Колишній голова закарпатського відділення ордену лицарів Угорщини, екс-віце-мер Ужгорода Дєрдь Кевер вручив родині Жужанни Ортутай Почесне посвідчення про її прийняття до осередку.

Після урочистого відкриття барельєфу численні шанувальники таланту мисткині поклали до мармурової дошки квіти та вінки.