Овечі перегони, конкурс краси "Міс овечка": на фестивалі "Бринза Хустщини" запланували оригінальну програму
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоду проведення 11-12 травня 2019 року у селі Горінчево (Хустський район) фестивалю «Бринза Хустщини». Мета фестивалю: привернути увагу до традицій вівчарства у Карпатах та проблем, з якими зіштовхуються вівчарі у своїй нелегкій праці. Про це детальніше розказали організатори свята.
Федір Шандор, професор УжНУ, розповів, що головні учасники фестивалю – вівчарі, які створили Асоціацію вівчарів Хустщини. «Найбільше поголів’я овець на території Закарпаття є саме на території Хустщини. Там є живі вівчарі, які дійсно працюють, – каже Федір Шандор. – Тому їхню продукцію та працю треба прославляти. Ми вирішили після тривалих переговорів і дискусій зробити фестиваль «Бринза Хустщини». Бринза робиться тільки з овечого чи козячого молока, не всі це знають і під виглядом бринзи купують зовсім не бринзу. Тому фестиваль також буде спрямований на ліквідацію безграмотності».
У програмі фестивалю – перші овечі перегони, конкурс краси «Міс овечка 2019», кулінарний майстер-клас «Бринзова кухня». Відбудеться також 2-ий з’їзд «Асоціації сироварів Закарпаття та багато інших заходів. Зокрема, акустичний виступ гурту «Чаламада».
«Ця ініціатива виходить від вівчарів, люди об’єдналися навколо ідеї зберегти власну ідентичність, – каже Олександр Коваль, засновник порталу «Турінформ Закарпаття». – Мета – показати хустський продукт, який створюється людьми. Це також зустрічі з потенційними покупцями та демонстрація виготовлення бринзи. Це природа, відкритий простір і можливість вільного доступу до процесу роботи вівчарів. Фестиваль – цікава подія, направлена на підтримку вівчарів, поширення їхнього досвіду та утримання їх від виїзду з України».
Ярослав Дуля, вівчар, голова Асоціація вівчарів Хустщини розказав про роботу Асоціації вівчарів Хустщини, яка об’єднує 10 хустських вівчарів. Асоціація працює вже третій рік.
Юрій Дувалка, вівчар, член асоціації займається вівчарством 15 років, батько і дідо теж були вівчарями. Має 200 овець та 100 кіз. Каже, що чимало вівчарів міняють місце роботи і їдуть на заробітки. «Встаємо щодня о 5 ранку, три рази на день доїмо кіз та овець, збираємо сир, працюємо до 22:00. Син допомагає, працюють також два найманих працівники, – пояснює Юрій Дувалка. – Основна продукція – сир і ягнята. Цього року сніг тримався довго, тварини погано перезимували, будемо продавати ягнят».
Олександр Коваль також додав, що один із завдань Асоціації є спільна домовленість про ціну бринзи. Вона на сьогодні не може коштувати менше 150 грн/кг. «Ми хочемо, щоб туристи їхали до вівчарів додому і бачили, як відбувається весь процес, купували і них натуральний продукт. Ведеться також робота з туроператорами, екскурсоводами. Розроблено сирний туристичний маршрут», – каже Олександр Коваль.