Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Іван Піров зламав стереотипи презентуючи своє нове творіння (ФОТО)

Цього тижня відбулася ще одна значима подія у культурному житті Мукачева. Викладач Мукачівського Гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ Іван Піров презентував свою нову, вже сьому книгу «Неколисана...

Цього тижня відбулася ще одна значима подія у культурному житті Мукачева. Викладач Мукачівського Гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ Іван Піров презентував свою нову, вже сьому книгу «Неколисана правда».

Соромно зізнаватися, але з Іваном Васильовичем я не був знайомий, тому побачивши афішу, відправився виправляти своє недопрацювання.

Завжди вважав, що презентація книжки – це сидячий перед аудиторією автор, декламуючий цитати зі свого нового творіння. Іван Піров цей стереотип зламав. Тут було усе – презентація автора на проекторі, виступи директора коледжу та редактора видавництва «Карпати»; гра на гітарі, музичні номери від вихованців коледжу. Але родзинкою стала інсценізація «Неколисаної правди».

Серед ранніх творів є і збірки поезій, і дослідження про графа Шенборна. «Неколисана правда» – це повість надсучасна, надреалістична. Доля двох молодих людей, на якій побудована книга, така знайома кожній закарпатській родині, наче написана про кожного з нас, чи про наших знайомих. Можна звинуватити автора у занадто академічному викладенні тексту, особливо, що стосується вкладених в уста персонажів реплік. Вони настільки літературно «вилизані», що складно уявити, чи таку фразу можна почути від людини. Але ж чи може, чи має право викладач гуманітарно-педагогічного коледжу писати інакше?

За життєвими перипетіями, у які занурює героїв повісті автор, спостерігають два янголи – білий та чорний. Вони символізують Добро і Зло, і після кожної сцени філософськи коментують вчинки людей. Уважний читач зрештою розуміє, що все наше життя – вічна боротьба, злети і падіння. І кожному доведеться обирати свій шлях самостійно. Повість читається на одному диханні.

Редактор видавництва «Карпати» Борис Кушнір розкрив секрет, що вже на стадії верстки знаходиться і наступна, восьма книга Івана Пірова. З нетерпінням чекатимемо наступної презентації.

Юрій Кравчук