Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чи подорожчають продукти перед зимою та що каже експерт про можливий дефіцит

2022 рік запам’ятається українцям не тільки жахливою війною, яку розв’язала росія, а й великим подорожчанням продуктів харчування.

Багато громадян втратили роботу і через це є хвилювання з приходом зими стосовно ще більшого подорожчання товарів та можливого їх дефіциту. Але, як зазначив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, ціни якщо і підвищаться, то на рівень інфляції. А дефіциту товарів взимку не повинно бути. Український ринок відразу відреагує на можливу нестачу якихось продуктів і компанії почнуть завозити їх з-за кордону.

Читайте також:
Українцям порадили підготувати тривожну валізу з їжею

"Щодо подорожчання, то продукти харчування суттєво залежать від загальної інфляції в країні. Якщо на опалення, тобто газ, вугілля в цьому році держава стримує ціноутворення, то на продукти харчування ні", – пояснив Дорошенко.

За його словами, цьогоріч довелося побачити суттєве зростання цін. І воно не остаточне. Серед чинників, які впливають на подорожчання продуктів, Дорошенко назвав енергоносії й дефіцит окремих українських продуктів, які вже не можна постачати з півдня.

Щодо можливого дефіциту, то його точно не буде ні восени, ні взимку по жодній з позиції товарів.

"Ми побачили, як тільки не вистачає українського, імпорт швидко заміщає українську продукцію", – зазначив Олексій Дорошенко.

Експерт додав, що ціни на продукти очевидно зростуть у період із жовтня по грудень. Вони будуть дорожчати рівно на стільки, на скільки відсотків буде збільшуватись інфляція.