Як зростуть ціни після аномальних весняних заморозків і на що саме
Весняні заморозки негативно вплинуть на обсяги врожаю таких культур, як абрикоси, яблука та лохина. У результаті влітку очікується підвищення цін на персики та абрикоси приблизно на 20-25%.
Особливо складна ситуація склалася з абрикосами, оскільки ця культура чутлива до холодів і вже не перший рік потерпає від погодних аномалій. Ймовірно, українського абрикоса буде менше на полицях супермаркетів.
Персики постраждали менше, однак у деяких областях втрати врожаю сягнули 20%. Черешня, особливо пізні сорти, здебільшого не постраждала. Натомість із яблуками ситуація менш оптимістична — у ряді господарств заморозки нашкодили у період цвітіння.
Найбільших втрат зазнали виробники лохини — на півночі країни та в Черкаській області рівень втрат доходить до 85%. У Закарпатті пошкоджено 20% врожаю ранніх сортів та до 40% пізніх. Попри це, дефіциту лохини не прогнозується завдяки географічній різноманітності вирощування цієї ягоди.
Щодо цін на плодоовочеву продукцію, очікується зростання вартості сезонних фруктів, особливо абрикосів і персиків, у зв’язку з недобором врожаю в основних регіонах та залежністю від імпорту. Додатковим чинником подорожчання є коливання валютного курсу.
Водночас в овочевому сегменті ситуація інша: в літній період традиційно фіксується зниження цін, особливо на продукти так званого «борщового набору». Найбільш доступними вони будуть у сільських районах. Проте рівень здешевлення залежатиме від стабільності курсу гривні та вартості ресурсів, зокрема пального, електроенергії та газу. За умов відсутності суттєвих цінових коливань, вартість овочів може зменшитись на кілька десятків відсотків.
Нагадаємо, в Україні ціни на молочні продукти зростають «як на дріжджах».