Пісний стіл на Святвечір подорожчав за рік: узвар і кутя серед лідерів

Пісний стіл на Святвечір подорожчав за рік: узвар і кутя серед лідерів
Фото: Depositphotos

Вартість набору з дванадцяти страв на вечерю перед Різдвом зросла на 11%.

Пісний різдвяний стіл додав у ціні в порівнянні з 2024 роком. Традиційна вечеря коштуватиме українця 913,57 грн, інформує Український клуб аграрного бізнесу.

Експерти зафіксували різноспрямовані тенденції напередодні Різдвяних свят. Рекордне здешевлення овочів доклалася до зниження вартості деяких страв, але загальний чек збільшився через подорожчання інших позиції, передусім риби та бакалії.

Читайте також:
12 пісних страв на Святвечір, які обов’язково мають бути на столі

Помітно додали в ціні символічні страви — кутя та узвар. Т. зв. індекс куті зріс на 37% за рік. Доклалося до цього подорожчання всіх її складових: горіхів (на 60%), меду (40%), маку та родзинок (понад 30%).

Інгредієнти же узвару взагалі стали лідерами за темпами зростання. Наприклад, чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші — на 140%, а яблука — на 110%. Як наслідок, кінцева ціна напою зросла на 150%.

Подорожчали також і рибні страви. Зокрема, вартість оселедця зросла на 24%, а риби для запікання (орієнтир — хек) — на чверть. Додаткове навантаження на остаточну ціну страв несе соняшникова олія як базовий елемент пісного столу з річним зростанням на 22%.

Утім, отримали українці й хороші гастрономічні новини. Гарний врожай забезпечив значне падіння цін овочів із «борщового набору» — капусти, моркви, цибули, картоплі, буряка. Отже, суттєво подешевшали вареники з картоплею, вінегрет і пісний борщ (усі — по -18%).

Нагадаємо, раніше зібрали рецепти 12 страв на Святвечір.