Медовий спас: традиції та що освячують на Маковія
14 серпня вірники святкують Медовий Спас, або ж Маковія. Це перший із трьох існуючих Спасів. Після цього буде ще Яблучний та Горіховий.
Із цього дня починається Успенський піст, який триватиме 2 тижні і завершиться великим святом Успіння Пресвятої Богородиці. Тобто, із 14 серпня люди дотримуються певних заборон у їжі, не вживають м’ясо, молоко, яйця та інші похідні продукти.
Свій початок празник бере у Візантії із ІХ століття. За переказами, історія свята почалася в Константинополі, коли в місті вирувала страшна епідемія. Щоб зупинити хворобу, з храму Святої Софії винесли частину хреста, на якому був розп’ятий Син Божий, і освятили ним всі водойми і колодязі. Сталося диво – епідемія пішла з Константинополя.
Через це прийнято називати Маковія ще Спасом на воді. У храмах цього дня освячують воду, а також влаштовують хресні ходи до водойм.
Також у церквах освячують мед, який прийнято залишати опісля в храмі. Навіть є така приказка: "На Медовий Спас і жебрак медок спробує". Але перед цим треба самому з’їсти ложку меду, запити трьома ковтками освяченої води, і хвороби не страшні.
Що ще освячують на Медовий Спас:
- воду та мед, про які вже було згадано;
- продукти бджільництва;
- мак;
- букетики з трав, які в народі називають "маковійчики";
- хлібобулочні вироби, які є символом сім’ї та дому;
- а ще хрін та сіль.
Не освячують на Маковія міцні алкогольні напої, м’ясні продукти (адже піст), гроші та інші матеріальні цінності.
Однією із традицій є допомагати оточуючим, тим, хто цього найбільше потребує. Цей період у народі ще називають Спасівка.
Раніше видання повідомляло, коли цього тижня святкують Медовий Спас та починається Успенський піст.