Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті лікарі провели унікальну операцію

Спільну операцію на відкритому серці провели нейро- та кардіохірурги в Закарпатському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії.

Спільну операцію на відкритому серці провели нейро- та кардіохірурги в Закарпатському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії.

Таку операцію провели вперше на Закарпатті. Про це розповів "Суспільному Закарпаття" завідувач кардіохірургічного відділення медзакладу Павло Лукач.

Лікар-нейрохірург Андрій Смоланка розповів: раніше робили дві операції. Наразі проводять одну в два етапи: спочатку нейрохірурги, далі – кардіохірурги.

Читайте також:
Лікарі провели унікальну "біблійну" операцію, щоб врятувати 6-річного закарпатця

"Робимо наше втручання на сонній артерії, забираємо бляшку й потім, після того, пацієнта підключають до апарату штучного кругообігу, коли вже ризик виникнення інсульту буде мінімальний, кардіохірурги проводять свій етап оперативного втручання. Атеросклеротична бляшка – вона всередині артерії, вона звужує просвіт артерії. У цьому випадку близько 80% артерії перекрито. Ми розрізаємо артерію, ставимо затискачі, видаляємо бляшку з середини артерії, а потім її зашиваємо. Тобто сонна артерія залишається цілою ззовні і зсередини", — розповів нейрохірург Андрій Смоланка.

Після цього, роблять операцію на відкритому серці кардіохірурги. Тривала операція близько 9 годин. Докладніше про унікальну операцію – у сюжеті.

Нагадаємо, вчинок молодого хірурга із Закарпаття вразив українців.