6 січня – Святвечір: історія свята, традиції та що не можна робити в цей день
6 січня відзначають Святвечір – останній вечір перед Різдвом. Частина українців відзначила Святий вечір 24 грудня, а частина – 6 січня. Цього дня закінчується сорокаденний піст, вся сім’я збирається разом за великим столом.
У цій публікації розповідаємо про історію виникнення свята, також про традиції, прикмети та заборони.
Історія свята
Православні християни почали святкувати Святвечір ще в IV столітті. Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.
Читайте також: З Різдвом Христовим 2023: гарні нові привітання
В дохристиянську епоху 6 січня в Римській імперії відзначалося язичницьке свято Сонця. Християни прагнули витіснити це поширене свято. Перші згадки про святкування народження Христа з’явилися у середині IV століття. За біблійними переказами, Ісус народився у сім’ї Марії та Йосипа у Віфлеємі. Його родина тікала від царя Ірода, що велів убити всіх новонароджених в царстві Юдеї, бо боявся приходу Месії.
Традиції Святвечора
Переддень Різдва традиційно відмічають вдома або в церкві. Вдень господині готують страви та прибирають хату, щоб на Різдво було чисто. Всі роботи проводять до першої зірки на небі. До того часу їсти не можна – годують лише дітей.
Після появи першої зорі на небі на стіл накривають вечерю з 12 страв. Оскільки цього дня ще триває піст, на столі не має бути м’ясної та молочної їжі і яєць. Алкоголь також під забороною – замість нього п’ють узвар.
Перелік страв визначається за бажанням господарів. Але обов’язковими на столі є кутя, узвар та вареники з грибами чи капустою. Часто також готують грибний суп, пісний борщ, смажену картоплю, тушковану капусту, голубці з кашею. Риба в цей вечір дозволена – на стіл подають солоного оселедця або заливне.
Першим за стіл має сідати хазяїн дому. За стіл обов’язково сідає вся родина. Додому запрошують бабусь та дідусів. Ходити в гості цього дня не прийнято.
На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих, кого зараз немає вдома.
У хаті під іконами ставлять дідуха – прикрасу із пшеничного чи житнього снопа, що символізує добробут та багатство. Вважається, що Ісус народився на сіні. На другий день різдвяних свят дідуха спалюють, а довкола нього колядують.
Опівночі на Святвечір проводиться церковна служба. Відвідувати її заведено всією родиною. Вдома залишали на столі залишки куті для померлих. Вночі діти та підлітки ходять по хатах колядувати, а також відвідують хрещених.
Що не можна робити 6 січня на Святвечір
- Не можна 6 січня відзначати Святвечір поза домом. Свято слід відзначати лише у родинному колі.
- Не можна 6 січня одягати темний та старий одяг.
- Не можна 6 січня відмовляти гостям і скупитися.
- Не можна 6 січня прибирати, прати та займатися рукоділлям.
- Не можна 6 січня за столом лаятися.
- Не можна 6 січня спізнюватися та нервуватися.
Прикмети на 6 січня
- Якщо іній на деревах у перші три дні різдвяних свят, то буде щедрий урожай.
- Якщо 6 січня буде тепло, то весна буде холодна.
- Якщо налетіла хуртовина напередодні Різдва, то дерева рано зазеленіють, буде рання весна.
- Якщо знайти на Різдво монетку, то варто чекати на прибуток.
Раніше видання розповідало про рецепти 12 різдвяних страв.