Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

ЗНО-2022: все що потрібно знати абітурієнтам

У Міністерстві освіти і науки нагадали перелік предметів зовнішнього незалежного оцінювання, результати з яких необхідні для вступу до університетів.

"Майбутнім вступникам, окрім підготовки до ЗНО, важливо обрати оптимальний перелік предметів для того, щоб мати широкі можливості для вступу до закладів вищої освіти", – про це повідомляє пресслужба МОН.  Так, конкурсні предмети, результати з яких потрібні для вступу на ту чи іншу спеціальність, наведено за посиланням.

Читайте також:
На Закарпатті викладачі університету безкоштовно готують випускників шкіл до ЗНО

У МОН зазначили, що першим предметом для кожної зі спеціальностей є українська мова і література або українська мова. Успішно склавши ЗНО з української мови і літератури, учасники зможуть вступати на будь-яку омріяну спеціальність, адже отримають не тільки результати тестування з обраного навчального предмета, але й додатково – результат ЗНО з української мови.

Однак важливо, що результат ЗНО з української мови не можна буде використати замість результату з української мови і літератури.

Для осіб, що вступатимуть на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань), другий і третій конкурсні предмети різняться залежно від спеціальності. Інформацію про те, якими саме будуть ці предмети на сайті ВРУ.

Крім того, вступникам, які бажають здобути ступінь молодшого бакалавра, потрібні результати з двох конкурсних предметів. Першим предметом є українська мова або українська мова і література. Другий предмет ЗНО пропонується на вибір вступника з переліку других і третіх предметів, зазначених. Для мистецьких спеціальностей другим предметом є творчий конкурс, який складається у закладі освіти.

Для тих, хто вступатиме на основі молодшого спеціаліста або фахового молодшого бакалавра чи молодшого бакалавра, необхідно буде отримати результати ЗНО з двох предметів, а також скласти фахове випробування у закладі освіти. Першим предметом, як у двох попередніх випадках, є українська мова або українська мова і література. 

Другим конкурсним предметом для таких вступників за вибором закладу освіти у разі участі у конкурсі на бюджетні місця буде математика або історія України, а для вступників на контракт заклади можуть запропонувати власний перелік предметів на вибір вступника.

У МОН нагадали, що вступники можуть використовувати результати ЗНО 2019-2022 років.