Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Що таке локшина соба, яку готували учасники МастерШеф: рецепт страви

Що таке локшина соба, яку готували учасники МастерШеф: рецепт страви

У крайньому випуску кулінарного шоу МастерШеф учасники готували локшину соба. Розповідаємо, що це за страва та подаємо її рецепт.

Соба — це традиційна японська локшина, виготовлена з гречаного борошна. Її текстура дещо щільніша, ніж у звичної нам пшеничної локшини, а смак має легкі горіхові нотки. Ця страва вже дуже багато років є частиною японської культури.

До речі, соба — це не просто їжа. У Японії її їдять на Новий рік як символ довголіття. А ще її легко знайти в будь-якому супермаркеті, тому ви зможете приготувати її вдома, навіть якщо не є майстром японської кухні.

Читайте також:
Якщо купуєте у супермаркеті масло: для українців озвучили попередження

Як приготувати локшину соба

Традиційна соба готується з гречаного борошна, але є один нюанс: через відсутність глютену гречане тісто крихке, тому його змішують із пшеничним борошном. Ось базовий список інгредієнтів:

  • 200 г гречаного борошна,
  • 100 г пшеничного борошна (вищого ґатунку),
  • 150 мл води (теплої, але не гарячої),
  • дрібка солі (за бажанням).

Покроковий процес приготування тіста

  1. Перед початком просійте обидва види борошна, щоб уникнути грудочок. Це також забезпечить ніжність тіста.
  2. У великій мисці з’єднайте гречане та пшеничне борошно. Якщо хочете додати трохи солі, зробіть це на цьому етапі.
  3. Поступово вливайте теплу воду, помішуючи тісто руками або лопаткою. Робіть це повільно, щоб тісто набрало однорідної текстури. Важливо не перелити воду — краще додавати її невеликими порціями.
  4. Коли маса стане більш щільною, перенесіть її на робочу поверхню, присипану борошном. Замішуйте тісто руками протягом 8–10 хвилин, поки воно не стане еластичним і гладким.
  5. Загорніть тісто у харчову плівку і залиште «відпочити» на 30 хвилин. Це допоможе йому стати більш податливим для розкочування.

Як формувати локшину

  1. Розкачайте тісто в тонкий пласт товщиною приблизно 1,5–2 мм. Якщо у вас є спеціальна машинка для пасти, це значно спростить процес.
  2. Складіть розкачане тісто кілька разів, але не притискайте сильно, і наріжте тонкими смужками шириною 2–3 мм. Постарайтеся, щоб локшина була рівною.
  3. Злегка притрусіть локшину борошном, щоб вона не злипалася. Тепер її можна зберігати в холодильнику або варити відразу.

Базовий рецепт приготування соби

Інгредієнти:

  • 200 г локшини,
  • 1 л води,
  • 2 чайні ложки солі,
  • соус теріякі або соєвий для подачі,
  • зелена цибуля, кунжут або овочі на ваш смак.

Приготування:

  1. Закип’ятіть воду і додайте сіль. Опустіть локшину в киплячу воду і варіть 4-6 хвилин (час може відрізнятися залежно від товщини).
  2. Злийте воду, промийте локшину холодною водою, щоб вона не злипалася.
  3. Викладіть локшину на тарілку, полийте соусом і додайте улюблені інгредієнти — овочі, курку, яйце або навіть морепродукти.

Раніше видання розповідало, як приготувати вдома цукрове печиво.