Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 600+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 100+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Українці додають цей овоч до супів, але він може виявитись небезпечним для здоров’я

Українці додають цей овоч до супів, але він може виявитись небезпечним для здоров’я

На столі українців часто можна побачити суп. Кожен готує його за своїм рецептом, але інгредієнти у багатьох дуже схожі. Особливо коли йдеться про овочі.

Тому є велика ймовірність, що ви теж додаєте у страву овоч, який може бути небезпечним, якщо його неправильно приготувати. І мова не про якиїсь рідкісний інгредієнт, а про звичайний овоч, який росте на городах у багатьох українців і який можна придбати чи не в кожному продуктовому магазині.

Здогадались про що йдеться? Про цибулю. Чимало господинь обсмажує цибулю на олії або ж вершковому маслі перед тим, як додавати її у суп. Обсмажена цибуля робить бульйон ароматним, а його колір глибшим та насиченішим.

Але дослідження показали, що не завжди варто додавати цей інгредієнт у суп. Адже овоч можна приготувати неправильно і тоді він буде небезпечним для здоров’я. На цьому наголошує лікар-дієтолог Башар Ель-Хелоу з Національного науково-дослідного інституту громадської охорони здоров’я PZH-PIB у Варшаві.

Читайте також:
ТОП-5 пісних страв: прості рецепти для кожного дня

За його словами, перш за все варто приділити особливу увагу обсмаженню цибулі, бо це насправді вкрай важливо. Якщо перетримати овоч на сковороді і додати у киплячий суп злегка обвуглені шматочки цибулі, то вони почнуть виділяти у воді небезпечні токсини, зокрема акриламід.

Це хімічна речовина, яка може утворюватись в деяких продуктах під час їхньої термічної обробки. Часто ця речовина утворюється при нагріванні продуктів, які містять крохмаль. Наприклад, картоплі. Але останні дослідження показали, що акриламід виділяється і з цибулі, якщо її занадто сильно обсмажити.

За словами дослідників, акриламід може спровокувати розвиток важких захворювань. Також ця речовина може накопичуватися в організмі і порушувати роботу нервової системи.

Звісно, це не означає, що тепер треба виключити цибулю зі свого раціону. Ні, але приділяйте увагу ступеню просмажки, аби овоч не підгорів. Якщо кілька шматочків підгоріли, то їх варто викинути в смітник, а в суп додавати тільки золотаву цибулю.

Нагадаємо, раніше видання писало про те, що скуштувати в Чехії під час подорожі.