На Закарпатті знайшли величезний гриб: чи можна його їсти

Фото, яке опубліковане у статті, було поширене кілька днів тому. Зараз аналогічні гриби також знаходять і важливо знати, чи можна їх їсти.
В Україні триває грибний сезон, тому мешканці різних регіонів діляться своїми знахідками. На Закарпатті, наприклад, грибники натрапили на справжню знахідку — величезний білий гриб, відомий під назвою дощовик.
Фото незвичного гриба з’явилося у місцевому пабліку, — інформує видання «Телеграф».
Користувачі мережі розповіли, що часто готують дощовики як відбивні. Мовляв, за смаком вони нагадують м’ясо. Хоча ці гриби ростуть по всій території України, зустрічаються вони не надто часто.
Найчастіше їх можна знайти у лісах чи на галявинах після дощу.
Що відомо про гриб-дощовик
Дощовик належить до родини печерицевих і має кілька народних назв — пороховик або тютюновий гриб. Так його прозвали через характерну особливість: коли дозрілий гриб стискають, із нього виривається хмарка спор, схожа на дим.
Особливістю цього виду є масивна округла або грушоподібна форма та біле забарвлення. Шапка окремих екземплярів може сягати 70 сантиметрів у діаметрі, а вага — до 10 кілограмів.
Для приготування придатні лише молоді гриби з білою, щільною м’якоттю. Збирати їх потрібно обережно, а готувати — не пізніше ніж через три години після збору, адже з часом м’якоть швидко темніє і втрачає харчову цінність.
Якщо гриб набуває сіруватого відтінку, його споживати не можна.
Доцільно звернути увагу, що будь-які їстівні гриби варто вживати з обережністю. Навіть за найменшого сумніву у їх придатності варто від них відмовитись. Інакше є ризик отруїтись.
Раніше видання розповідало, як варити гриби, щоб не чорніли.