• Головна
  • Життя
  • 12 пісних страв на Святвечір, які обов’язково мають бути на столі

12 пісних страв на Святвечір, які обов’язково мають бути на столі

12 пісних страв на Святвечір, які обов’язково мають бути на столі

Перелік 12 традиційних українських страв на Святий вечір та що вони символізують.

Незабаром українці будуть відзначати одне із найбільших та найочікуваніших церковних свят — Різдво Христове 2025. А цьому великому торжеству передуватиме Святвечір, який відзначають 24 грудня. В Україні є чимало традицій, пов’язаних із Святим вечором. Одна з них — те, що на столі має бути 12 пісних страв.

Чому саме дванадцять? Тут є кілька варіантів. Етнографи вважають, що така кількість може бути пов’язана з кількістю місяців у році, адже їх теж стільки ж. Натомість віряни трактують число 12 як згадку про учнів Христа. Дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко зазначає, що українці не завжди готували саме таку кількість пісних смаколиків. Їх могло бути й менше, наприклад, 7 чи 9.

Читайте також:
Православний календар на січень 2026: які свята відзначатимуть

Зазвичай, раніше люди готували те, що змогли виростити протягом літа або осені. Чи те, чим встигли запастися до зими. Їжа обов’язково має бути пісною, бо піст закінчується аж наступного дня, тобто 25 грудня, в день народження Сина Божого.

Що обов’язково має бути на столі на Святвечір

Вважається, що на столі має бути 12 пісних страв на Святу вечерю. Хоча вони можуть відрізнятися залежно від регіону, а іноді навіть і району. Зазвичай у східних, південних та центральних областяг готують менше гостинців, ніж у західних регіонах.

Але по всій Україні готують кутю та узвар. Саме кутя вважається головною стравою і тому з неї слід починати святкову сімейну трапезу, перед тим помолившись. Здебільшого її роблять із пшениці, але вона може бути і ячмінна, і навіть з рису. Ставлять її у центр столу, вона має глибокий та символічний зміст і є символом вічності.

На святковому столі української родини також повинен бути узвар або ж компот з сушинини. Цей напій символізує очищення душі та тіла.

Інші наїдки вже залежать від уподобань родини, запасів продуктів, області та традицій у тій чи інший сім’ї.

Перелік 12 українських страв, які готують на Святий вечір:

  1. Кутя.
  2. Узвар.
  3. Вареники з картоплею або капустою — символ ситості та достатку.
  4. Голубці з грибами — символ єднання та сили.
  5. Грибна юшка — гриби символізують продовження роду.
  6. Оселедець.
  7. Квасоля — символ весни.
  8. Тушена капуста з грибами — символізує єднання навколо однієї основи.
  9. Запечена риба.
  10. Пампухи — символ солодкого життя та свята.
  11. Різдвяний калач.
  12. Вінігрет.

Також можна поставити на стіл соління або ж мариновані чи смажені гриби. Можна приготувати пісний борщ, страви з картоплі. На Закарпатті часто ще ставлять бобальки. Це такі невеличкі кульки з тіста або ж печені булочки, які поливають заправкою із маку, горіхів та меду.

Загалом страв є безліч і вони, як ми вже писали, залежать від регіону. Тобто деякі страви на святковому столі можуть відрізнятися залежно від області. Наприклад, в одному регіону готують грибну юшку, а в іншому — пісний борщ або капусняк. В одному — вареники з картоплею, в іншому — з капустою тощо.

До речі, ці смаколики можна приготувати незалежно від того, коли ви відзначаєте Святий вечір і Різдво Христове — 24 і 25 грудня чи 6 і 7 січня. Головне готувати їжу зі свтілими помислами в очікуванні великого дива народження Ісуса. І надважливо ввечері зібрати за столом всю сім’ю, щиро помолитись та скуштувати кожну з 12 пісних страв на Різдво.

Раніше видання публікувало рецепти 12 різдвяних страв. Можете їх переглянути, а потім — приготувати.