Равликова ферма: на Закарпатті вирощують французький делікатес
Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичне господарство. Його равликова ферма є єдиною на Закарпатті і знаходиться у Нижньому Селищі на Хустщині.
Зацікавився французьким делікатесом підприємець чотири роки тому. Друзі привезли йому на пробу з-за кордону. Спочатку вагався, бо страва нетипова для України. Але ризик нув і був вражений. Вирішив дізнатися про молюсків більше. І вже невдовзі самотужки почав їх вирощувати.
Закупив вид середземноморських і утримував їх в окремій кімнаті. У закритому приміщенні він міг регулювати температуру, що є важливим для життєздатності равликів. Зараз же у Михайла їх близько 120 тисяч.
Живуть вони на вулиці. Не люблять денне світло – тому ховаються під спеціальними щитами. Ці молюски повністю вегетаріанці, годують їх травою та кормами рослинного походження. Вони полюбляють вологість. Вибираються зі своєї мушлі тільки після дощу. Оскільки на Закарпатті немає щоденних злив, Михайло створив спеціальну систему поливу.
Равликівництво в Україні ще не досить поширене. Тому усі знання щодо їх догляду та утримуванню Михайлові довелося здобувати за кордоном, у країнах Європи. Побував на фермах Польщі, Румунії, Молдови та Кіпру. Один день навчання там коштує близько 100 євро.
Равлики виростають до необхідних розмірів за один рік. І уже цієї осені Михайло планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи. Там, за його словами, великий попит на такий делікатес.
В Україні це дороге задоволення. Кілограм напівфабрикату коштує 950 гривень. Тому за рік їх споживають тільки до 10 тонн. Тим часом, як у Франції – приблизно 25 тисяч тонн.
Також у всіх країнах ЄС, окрім Мальти та Криту, збір природних равликів заборонений. Тому фермери та продавці неабияк зацікавлені у їх купівлі тут. Більшее про незвиччнй ферму – у сюжеті.