Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Равликова ферма: на Закарпатті вирощують французький делікатес

Равликова ферма: на Закарпатті вирощують французький делікатес

Фермер Михайло Дем’ян започаткував доволі незвичне господарство. Його равликова ферма є єдиною на Закарпатті і знаходиться у Нижньому Селищі на Хустщині.

Зацікавився французьким делікатесом підприємець чотири роки тому. Друзі привезли йому на пробу з-за кордону. Спочатку вагався, бо страва нетипова для України. Але ризик нув і був вражений. Вирішив дізнатися про молюсків більше. І вже невдовзі самотужки почав їх вирощувати.

Закупив вид середземноморських і утримував їх в окремій кімнаті. У закритому приміщенні він міг регулювати температуру, що є важливим для життєздатності равликів. Зараз же у Михайла їх близько 120 тисяч.

Живуть вони на вулиці. Не люблять денне світло – тому ховаються під спеціальними щитами. Ці молюски повністю вегетаріанці, годують їх травою та кормами рослинного походження. Вони полюбляють вологість. Вибираються зі своєї мушлі тільки після дощу. Оскільки на Закарпатті немає щоденних злив, Михайло створив спеціальну систему поливу.

Равликівництво в Україні ще не досить поширене. Тому усі знання щодо їх догляду та утримуванню Михайлові довелося здобувати за кордоном, у країнах Європи. Побував на фермах Польщі, Румунії, Молдови та Кіпру. Один день навчання там коштує близько 100 євро.

Равлики виростають до необхідних розмірів за один рік. І уже цієї осені Михайло планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи. Там, за його словами, великий попит на такий делікатес.

В Україні це дороге задоволення. Кілограм напівфабрикату коштує 950 гривень. Тому за рік їх споживають тільки до 10 тонн. Тим часом, як у Франції – приблизно 25 тисяч тонн.

Також у всіх країнах ЄС, окрім Мальти та Криту, збір природних равликів заборонений. Тому фермери та продавці неабияк зацікавлені у їх купівлі тут. Більшее про незвиччнй ферму – у сюжеті.