Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як врегулювати питання «пересічки», радилися учасники круглого столу в Ужгороді

Як врегулювати питання «пересічки», радилися учасники круглого столу в Ужгороді

У п’ятницю, 2 лютого, в Закарпатській ОДА відбулося засідання круглого столу на тему «Особливості експлуатації транспортних засобів на іноземній реєстрації». Захід організовано Головним територіальним управлінням юстиції у Закарпатській області у рамках право правопросвітницького проекту «Я маю право!» та у відповідь на звернення Романа Цендри – головного редактора видання «ПП Громадянська Позиція в Закарпатській області».

Серед учасників – представники юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ», Закарпатської митниці ДФВ, облдержадміністрації, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, громадськості та адвокати

Як зазначив Р. Цендра, зважаючи на величезну кількість мешканців Закарпаття, які користуються автотранспортом на іноземних номерах, урегулювання проблем, з якими вони стикаються, вкрай важливе. Адже їхнє невдоволення існуючими правилами: «пересічка», розмитнення, штрафні санкції за прострочку і т.ін. може призвести до соціального вибуху та загрожувати національній безпеці.

Представники Закарпатської митниці кажуть, що це – проблема Всеукраїнського масштабу, а  таке число «пересічників» фактично блокує нормальну роботу пунктів пропуску. «Кількість ввезених автомобілів збільшується, соціальна напруга зростає і це зачіпає інтереси національної безпеки, – каже в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС Микола Ясевич. – Тому нам потрібно спілкуватись і налагоджувати діалог, шукати вихід із ситуації в правовому полі». Власники авто з іноземною реєстрацією повинні обов’язково вивозити транспортні засоби за межі митної території України у визначені терміни. У разі порушення встановленого строку транзиту митницею, у відповідності до ст. 470 МКУ, складається протокол про порушення митних правил. Перевищення встановленого строку  не більше ніж на одну добу тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі – 170 грн., не більше ніж на 10 діб – 3400 грн., більше ніж на десять діб, або втрата транспортних засобів – 8500 грн.  

Адвокати розповіли про власну практику захисту власників «іноземних» автівок від штрафних санкцій та звернули увагу учасників засідання ще на одній проблемі: дедалі частішими стають випадки, коли на людину оформляють автомобіль на іноземних номерах без її відома.

Своє бачення вирішення проблеми висловили всі учасники засідання, зійшовшись у думці про необхідність інформування громадян, які перетинають кордон, про правові наслідки придбання автомобіля на іноземній реєстрації, та врегулювання цієї проблеми на законодавчому рівні