Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Гірськолижні курорти України: проживання, як дістатись, карта схилів

Гірськолижні курорти України: проживання, як дістатись, карта схилів

Видання зібрало інформацію про найкращі гірськолижні курорти України. Також ми розповідаємо, як доїхати до курортів, даємо інформацію про проживання у місцевих готелях та ілюструємо карту схилів.

Гірськолижний курорт – бажане місце практично кожного. Звісно ж, в першу чергу сюди їдуть аби насолодитись катанням на лижах чи на сноуборді. Але сервіс сьогоднішніх курортів куди більший. Зараз до традиційного катання додаються SPA-процедури, чани, баня, аромопроцедури та багато іншого. Словом, чого тільки душа забажає.

Втім, ми сконцентруємо свою увагу саме на катанні на лижах чи сноуборді та розповімо про найкращі гірськолижні курорти України, де можна провести активний відпочинок.

Красія

Одним із найвідоміших місць для гірськолижного відпочинку на Закарпатті є гора Красія, яка знаходиться у Великоберезнянському районі Закарпатської області. Цей курорт, що розташувався на однойменній горі, висота якої складає 1036 метрів, особливий тим, що тут є  найдовший спуск в Україні – понад 3500 м. Схили для катання дозволяють спускатись не лише на лижах, але й на сноубордах та, навіть, спеціальних санках-тарілках.

Читайте також:  Січень 2021 року: ціна на газ та на скільки зросте вартість транспортування

Регіон катання на Красії з’єднаний двома чергами 2-х і 4-крісельними підйомниками. Взимку працюють 3 канатні дороги:

  • перша довжиною 1114 м – двокрісельний підйомник;
  • друга – 1585 м, чотиримісна;
  • третя – 470 м, бугельний підйомник.

Гірськолижний комплекс Красія (фото: Google/maps)

Саме тут перепад висот складає 600 м, а ширина трас – від 100 до 250 м.

Що ж до цін на підйомники, то разовий підйом у високий сезон коштує 100 грн, а повний день катання складе в низький сезон 600 грн, а у звичайний сезон – 700 грн. На Новий рік та Різдво повноденний ski-pass складатиме 850 грн. Варто зауважити, що діти до 6 років катаються безкоштовно.

Проживання на курорті Красія: ціни

Є можливість зняти житло і на самій горі Красія. На середині гори, саме на перетині двох підйомників, знаходиться готель преміум-класу "Alpen House". Так само трохи вище є масив котеджних будиночків і міні-готелів сімейного типу. Ціни на житло різноманітні, від 100 грн за людину за добу.

Проживання на Красії – ще кілька варіантів: садиба "Теремок", готельний комплекс "Club Visson", садиба "Золота модрина", готельний комплекс "ЛіАн" та ін.

Красія (фото: Vlad Sem)

Красія: як дістатись курорту

  • Їдьте потягом до м. Ужгород. Далі варто пересісти на автобус сполученням  "Ужгород – Красія". Є ще варіант на маршрутному таксі з Ужгорода до Великого Березного або до села Люта. Далі до зупинки в селі Вишка.
  • Якщо їдете автомобілем, то по трасі Київ – Чоп доїжджайте до села Кострино, а далі до села Вишка. Орієнтовні відстані: з Ужгорода – 70 км., з Івано-Франківська – 257 км., зі Львова – 194 км., з Києва – 743 км.

Карта схилів гірськолижного курорту Красія

Схема підйомників і трас на г. Красія

Буковель: проживання та ціни

Буковель на сьогодні є найбільшим гірськолижним курортому України. Він розташований неподалік від с. Поляниця Івано-Франківської області, за 23 км від смт. Ясіня Рахівського району. Саме цей курорт особливий тим, що тут є 63 траси, довжина яких складає від 300 до 2353 м. Перепад висот: від 40 до 285 м. Тут також діють 16 витягів та 2 мультиліфти.

Вид на нічний Буковель (фото: igotoworld.com)

Що ж до цін на скіпаси, то вони наступні:

Низький сезон (діють з початку сезону до 1 ciчня включно та з 10 березня до кінця сезону)*

  • 3 дні = 3400 грн (1785 грн при ранньому бронюванні);
  • 5 днiв = 5370 грн (2819 грн при ранньому бронюванні);
  • 10 днiв = 9545 грн (5011 при ранньому бронюванні).

Читайте також:  Різдво на Закарпатті: традиції Святвечора та гарні українські колядки

Весь сезон (діють весь сезон, крім періоду "Святковий", з 2 по 6 січня)*

  • 2 + 1 днi = 2390 грн;
  • 5 + 2 днi = 5370 грн;
  • 10 + 4 дні = 9545 грн.

Весь сезон + Святковий*

  • 2 + 1 днi = 3495 грн;
  • 5 + 2 днi = 7850 грн;
  • 10 + 4 дні = 13955 грн.

* Всі ціни вказано станом на 22 листопада 2019 року в онлайн магазині скіпасів.

Варто зауважити, що діти від 6 до 12 років (включно), пенсіонери, учасники війни, учасники АТО, інваліди, за наявності підтверджуючого документа з фотографією, мають право на отримання знижки на абонементи, які діють протягом поточного дня.

Гірськолижний та SPA курорт в Карпатах – Буковель

Буковель: проживання

Що ж до проживання, то цей гірськолижний курорт славиться великою кількістю готелів та котеджів. Тож кожен може підібрати собі місце в залежності, звісно, від суми коштів у гаманці.

Житло в Поляниці можна забронювати на популярних сервісах. Чим швидше ви це зробите – тим більшу знижку отримаєте. Бронювання готелю можна здійснити безпосередньо із офіційного сайту курорту. Доступними зараз є такі комплекси: Буковель (~ 200 м. від витягі), Shelter (~ 50 м. від витягів), VIP Резиденція (~ 200 м. від витягів), Bukovel Residence Chalet (~ 100 м. від витягів) та ін.

Як дістатись курорту Буковель

  • На потязі. Добратися в Буковель без пересадок неможливо. Найкраще доїхати потягом до найближчих обласних центрів – Івано-Франківська та Львова. Звідти можна пересісти на електричку до близьких курортних селищ Ворохта, Татарів, Яремче.
  • Автобусом. На курорт курсують безліч автобусів. Але найзручніше дістатись курорту з автовокзалу Івано-Франківська.
  • На авто. Орієнтовні відстані до найближчих обласних центрів: Івано-Франківськ – 110 км., Львів – 245 км., Тернопіль – 250 км., Чернівці – 160 км., Ужгород – 256 км.

Буковель

Розваги на курорті Буковель

  • Провести приємно час можна у "VODA club". Взимку він працює у форматі SPA. Це прекрасне місце для відновлення після катання по гірським схилам.
  • На Буковелі діє санна траса та сноутюбінг.
  • Прогулянка на собачих упряжках. Їздові собаки породи сибірські хаскі.
  • Відкрита ковзанка.
  • Повітряна куля. Підйом та приземлення на повітряній кулі триває протягом 8-10 хв на висоту 40-50 м. Зазвичай в аеростаті перебувають чотири людини плюс пілот.
  • Катання на квадроциклі та снігоході та ін.

Гуцул Ленд Буковель

Нещодавно на території комплексу було відкрито етнопарк "Гуцул Ленд". Це місце, де можна дізнатись більше про життя і побут горян. Центральне місце Гуцул Ленду займає скансен. Також тут є територія, на якій розміщено контактний зоопарк.

Карта схилів курорту Буковель

Схема схилів та карта трас курорту "Буковель"

Відпочинок на Драгобраті

Гірськолижний курорт Драгобрат знаходиться у Рахівському районі Закарпатської області, неподалік смт. Ясіня. Він відомий тим, що тут чи не найдовше триває зимовий сезон: з листопада і аж до середини травня. Адже уся інфраструктура знаходиться на висоті від 1400 до 1700 м над рівнем моря, що дозволяє Драгобрату вважатись найвисокогірнішим курортом України. Благо, погодні умови Карпат на даній висоті дозволяють довго триматися не лише штучному снігу, але і натуральному.

Читайте також:  Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?

На Драгобраті є кілька десятків гірськолижних трас – від нескладних для новачків, до “чорних” для справжніх любителів зимового екстриму. Але здебільшого тут траси середнього рівня складності, червоні – достатньо широкі, довгі та прямі.

Загалом довжина усіх гірськолижних трас на цьому курорті складає майже 10 кілометрів.

Драгобрат: вид на один із комплексів

Також на території комплексу "Драгобрат" є канатна дорога "ВЛ-1000" довжиною у 1 км, а також "Доппельмаєр" довжиною 1,2 км. Вони знаходяться на горі Стіг. Її висота складає 1707 метрів.

Що ж до цін на підйомники, то тут є різноманітні скіпаси як для дорослих, так і для дітей. Дитячий скіпас (до 14 років) вартує 500 грн. за 50 підйомів. Дорослий: 50 підйомів – 1000 грн.

Захід сонця на курорті Драгобрат (фото: Андрій Бурчак)

Драгобрат: проживання

Важливим питанням для відпочивальників є проживання. Відпочити на Драгобраті на Новий рік та Різдво можна як у котеджах, так і в готелях. Так, відпочинок у котеджах коштує для дітей 509-530 грн, а для дорослих – 620-650 грн. У готелях, у свою чергу, ціна для дітей – 474-495 грн, для дорослих – 570-600 грн.

Як дістатись до курорту Драгобрат

  • Якщо Ви їдете з Києва, то найзручніший варіант – це дістатись потягом до Івано-Франківська або Чернівців. Далі – регулярними автобусними рейсами до смт. Ясіня.
    Жителям Закарпатської області зручно буде дістатись з Ужгорода, Мукачева або Рахова.
  • Якщо Ви їдете автомобілем, то врахуйте відстань до смт. Ясіня: з Ужгорода – 237 км., з Івано-Франківська – 106 км., з Львова – 243 км., з Києва – 651 км.
    В обох випадках Вам ще потрібно буде замовити трансфер до курорту із селища Ясіня. Практично всі садиби або готелі пропонують туристам дану послугу. Звичайно, за окрему плату.

Карта схилів Драгобрату

Карта схилів Драгобрату

Гірськолижний відпочинок у Подобовці

Ще одним привабливим місцем для активного відпочинку у гірській частині Закарпаття є Подобовець. Саме тут, у Міжгірському районі Закарпатської області, розташований однойменний гірськолижний курорт.

Інфраструктура цього курорту та мальовнича природа Карпат приваблюють багатьох туристів з усієї України. На сьогодні гірськолижна інфраструктура курорту включає три бугельних підйомника. Два – 1230 і 1250 метрів, і один 400 метрів. Спуск довжиною 1300 м. Варто зауважити, що є верхня частина спуску, яка є крутою. І є нижня частина спуску, яка ідеально підходить для початківців.

Щодо скіпасів то одноденний дитячий ski-pass на Подобовці коштує 215 грн, а ski-pass для дорослих – 430 грн. Що ж до разових скі-пасів, то ціна дитячого – 30 грн, а дорослого – 60 грн.

Подобовець (фото: Vitaliy Shulyk)

Проживання на курорті Подобовець

Знайти вільні кімнати у Подобовці в приватному секторі можна за ціною від 150 грн. за добу. Це у низький сезон. У період новорічно-різдвяних свят ціна вища, подекуди суттєво.

Подобовець: як дістатись

  • Із Ужгорода або Мукачева до цього курорту можна дістатись трасою “Київ-Чоп”. Їдьте до Нижніх Воріт, а вже звідти – ще 24 кілометри дорогою “Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я”.
  • Якщо їдете із Києва або Львова, то найзручніше це зробити на потязі до Воловця. Далі – трансфер до села Подобовець на маршрутному таксі або автобусі.
  • Подорожуючим на автомобілі слід врахувати такі відстані до села Подобовець: із Ужгорода – 117 км., із Львова – 195 км., з Івано-Франківська – 152 км., з Києва – 738 км.

Карта схилів

Карта схилів у Подобовці

Гірськолижний відпочинок у Пилипці

Село Пилипець розкинулось у підніжжі гори Гимба. Взимку воно перетворюється, практично, на суцільний курорт. Особливістю цього курорту є те, що тут прокладені найдовші гірськолижні траси України. А загальна їх протяжність – близько 20 кілометрів.

Ще одна родзинка – нічне катання. Доступне воно біля траси готелю "Затишок".

Пилипець називають раєм для фрірайдерів. Саме в Пилипці вперше почали проводити змагання з цього виду спорту.

Читайте також:
Туристичний бум на Закарпатті: українці стали більш вибагливі, а європейці вражені красою природи

Траси курорту Пилипець обслуговують 7 підйомників, 6 з яких бугельних та 1 – крісельний. "Кріселка" – найдовша з усіх наявних (1650 метрів).

Вартість одного підйому на прийдешній сезон – 40 грн. У високий сезон його вартість зростає ще на 10 гривень. Скіпас на 1 день вартує 400 грн. Але майте на увазі, з 26 грудня до 10 січня його вартість 550 грн.

Пилипець (фото: Julia Asti-tour)

Проживання на курорті Пилипець

Тут широкий вибір: нічліг можна знайти у приватних садибах, котеджах та готелях. Найбільш фешинебельним готелем вважають “Гранд Готель Пилипець”. У новорічно-різдвяний період ціни тут коливаються від 1300 до 7500 грн за добу в залежності від категорії номеру.

У дешевших готелях ціни стартують від 400 гривень. Кімнату у селі можна знайти за ціною від 200 гривень.

Як дістатись до курорту Пилипець

Оскільки Пилипець – це сусіднє село Подобовця, то дістатись можна аналогічними способами (див. вище у матеріалі).

Карта схилів

Карта схилів у Пилипці

Гірськолижний відпочинок у Ізках

Один із найвідоміших курортів Закарпаття. Він розташований біля підніжжя гори Жид-Магура, що на Міжгірщині. Курорт обслуговують два гірськолижні підйомники – бугельний для початківців (150 метрів) і крісельний (1000 метрів). На цьому курорті є різноманітні спуски різних рівнів (зокрема, легкі та середні). Траси у випадку ускладнених погодніх умов можуть бути покриті штучним снігом. Також у Ізках діють лижний прокат, школа для лижників-початківців, а також незвична розвага – батрак.

Перевагою цього курорту є близьке розташування гірськолижних трас до місця проживання. Безпечні схили зі 100% засніженістю забезпечать комфортне навчання та катання. В пункті прокату ви зможете підібрати лижі, сноуборди, санки чи сноутюби.

Ізки (фото: Andrew)

Варто зауважити, що ціни на підйомники у вихідні дні та на новорічно-різдвяні свята фактично однакові. Так, одноразовий ski-pass на крісельному підйомнику для дітей коштує 50 грн, а для дорослих – 70 грн. Одноденний дитячий ski-pass з’їсть з Вашої кишені 500 грн, а дорослий – 600 грн. Триденні скі-паси коштують від 1350 (діти) до 1500 грн (дорослі). Ski-pass на тиждень коштує близько 3000 грн.

Проживання на курорті

Тут є різноманітний вибір місць: готелі, котеджні містечка, номери у котеджах. Так, на Новий рік і Різдво проживання у готелі “Ізки” коштує від 1550 до 4400 грн; у віллах котеджного містечка – від 4400 до 7900 грн; номери у котеджах – від 1500 до 6600 грн, а у готелі “Конференц-хол” – від 1600 до 3400 грн.

Еко-курорт Ізки

Як дістатись до курорту

  • До нього, як і до Подобовця, із Ужгорода можна дістатись дорогами “Київ-Чоп” (до Нижніх Воріт) та “Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я”.
  • Зі сторони Львова найзручніше дістатись на потязі до станції “Воловець”. А вже там пересісти на автобус, який прямує до Міжгір’я через село Ізки.
  • Орієнтовні відстані, якщо Ви їдете на автомобілі: з Ужгорода – 125 км., з Івано-Франківська – 144 км., з Львова – 202 км., з Києва – 746 км.

Карта схилів

Ізки: карта схилів

Загалом є чимало можливостей чудово відпочити у Карпатах та Закарпатті взагалі. Адже є чимало місць, на яких можна добре провести час, покататись на лижах чи сноуборді, набратись сил та енергії на цілий рік. Та, головне, аби Вашому відпочинку сприяла не лише погода, але й Ваш святковий настрій.

Славське: катання та проживання

У Славське зимою приїжджають тисячі туристів. Саме тут розташована гора Тростяна. Славське відоме тим, що на території курорту проходять Всеукраїнські змагання з гірськолижного спорту. Також тут тренується Олімпійська збірна України.

У Славському дуже багато трас різної складності. Свої сили можуть випробувати не тільки професійні спортсмени, а й маленькі діти.

Славське

Славське: житло

Вартість проживання у Славському варіюється. На початку грудня та після різдвяних свят можна винайняти житло від 283 грн на добу. Водночас зустріти Новий рік у Славське обійдеться від 1000 грн за добу. В Інтернеті вдалося знайти пропозиції на кілька днів, які зекономлять ваш бюджет у тому разі, якщо ви плануєте тривалий відпочинок.

Ціни на Новорічний відпочинок 2020 в "Перлині Карпат" (ціни вказані на двох осіб станом на 25 листопада):

  • Одномісний – 7450 грн за 5 днів;
  • Економ – А 10650 грн за 5 днів;
  • Стандарт – А 11650 грн за 5 днів;
  • Стандарт – Б 11150 грн за 5 днів;
  • Напiвлюкс – А 12150 грн за 5 днів;
  • Напівлюкс сімейний – А 13650 грн за 5 днів;
  • Люкс – А 14150 грн за 5 днів;
  • Апартаменти з міні кухнею – 14250 грн за 5 днів.

Розваги у Славському (фото: hotelsbukovel.com.ua)

Ціни на катання: курорт Славське

На горі Тростян працюють кілька бугельних підйомників і один крісельний. Вартість – 210 грн + застава за картку 30 грн. Денний абонемент на всі підйомники Тростяна становить 530 грн (+ застава 30 грн). Із 25 грудня і до 10 січня – 450 грн (+ застава 30 грн).

Комплекс "Захар Беркут". Тут є два крісельних підйомника (2800 м) і три бугельних (менше кілометра кожен). Вартість користування за цілий день – 400 грн (дорослий), 200 (дитячий); у вихідні та святкові дні – 500 гривень (дорослий), 250 (дитячий).

На горі Погар є траси для слалому-гіганта та фрістайлу. До речі, тут можна кататись у нічний час. Один підйом тут коштує – 30 грн, повний день (тобто з 9 і до 16:45 години) – 300 грн. Для дітей діє знижка.

Читайте також:  Аби об’єднати курорти трьох областей, планують збудувати шосе "Мале карпатське кільце"

Як дістатись до курорту Славське

Найоптимальніший маршрут: Львів – Славське на автобусі. Також можна їхати автобусом зі Стрия або Сколе.

Дуже зручно діставатись до Славського поїздом з Києва, або Ужгорода (якщо їдете із Закарпаття).

Власним автомобілем потрібно їхати трасою М-06 через Львів та Сколе, за Сколе повернути за вказівниками.

Карта схилів

Загальна схема витягів і трас: Славське