Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Нова влада хоче ввести посімейне декларування доходів: що це означає

Нова влада хоче ввести посімейне декларування доходів: що це означає

Нова влада планує запровадити посімейне декларування доходів. Про це заявив нардеп від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.

За його словами, обов’язкове декларування доходів буде вводитися через рік-два після податкової амністії.

«Важливо розуміти дві речі. Перше – ми повинні спочатку скасувати можливість ухилення від оподаткування великого бізнесу і т.зв. олігархату з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Друге – ввести таке декларування, яке буде вигідніше для платника податків, ніж поточна система оподаткування їх доходів.

Ми пропонуємо ввести посімейне декларування доходів. Ви зможете не тільки індивідуально декларувати свої доходи, але і в складі сім’ї. Тобто, сплачуючи податок за сім’ю в цілому.

Якщо, наприклад, у вас є утриманці або пільговики, це все повинно враховуватися в рахунок зменшення сукупного оподатковуваного доходу.

Читайте також:
Податок на авто: за які машини і скільки доведеться сплачувати закарпатцям

При цьому ми пропонуємо переглянути підхід до визначення переліку податкових знижок за рахунок їх розширення. Наприклад, людина набуває путівку на відпочинок в Україні, чому він не може на цю суму зменшити оподатковуваний дохід? Держава повинна стимулювати такі витрати громадян – і ми це пропонуємо зробити.

Або інша ситуація. Людина продає квартиру. Зараз ви платите податок з усієї суми, яку отримаєте. Ми вважаємо, що це неправильно, і треба платити податок з різниці. Тобто відняти суму, за яку ця квартира була раніше придбана. Тепер, купуючи нерухомість, люди будуть стежити за тим, щоб в договорі була вказана не смішна ціна, а реальна вартість», – зазначив Гетманцев.

За його словами, податкова декларація в ідеалі повинна формуватися податковою службою за тими джерелами інформації, які вона має (про зарплату людини, про майно), і направлятися в електронному вигляді платнику податків.

«Але щоб такий сервіс повноцінно працював, ми повинні інтегрувати всі реєстри. Що вже, до речі, робиться, але дуже повільно, тому що самі ж держоргани цьому опираються. Якщо ж звести дані в один масив і зробити систему універсальною, всі процеси значно спростяться», – зазначив Гетманцев.