Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Великий піст 2020: що можна їсти в піст та рецепти пісних страв

Великий піст 2020 починається із 2 березня. Триватиме він 48 днів, тобто до суботи, 18 квітня. Таким чином, православні святкуватимуть Пасху у 2020 році 19 квітня.

Піст – це в першу чергу час для молитов та покаяння. Пасхальний піст встановлений у пам’ять 40-денного посту, який дотримувався Спаситель у пустелі.

Що можна їсти в піст

Аби підготувати не тільки душу, а й тіло до святкування Світлого Христового Воскресіння, слід дотримуватись посту. Щоденна трапеза повинна бути простою, але різноманітною.

Основою раціону варто зробити овочі та фрукти: тушковані, варені, запечені. Також робіть акцент на кашах, але не забувайте, що готувати їх потрібно на воді і, звісно, без додавання м’яса.

Читайте також:
Великий піст 2020: коли починається, скільки триває і коли Великдень 2020

Аби замінити у раціоні м’ясо, варто вживати побільше рослинних білків. Він міститься у сої, арахісі, бобових, баклажанах та ін.  

Заборонені продукти для вживання у піст

У період пасхального посту варто виключити зі свого раціону м’ясо, яйця, молоко і супутні товари, фастфуд, алкоголь. Не бажано також вживати рибу і морепродукти.

Пісне меню: рецепти простих пісних страв

Інтернет-видання PMG.ua пропонує Вашій увазі три простих рецепти пісних страв. Вони швидкі у приготуванні і дуже смачні.

Пісний салат з грибами

Пісний салат з грибами можна назвати варіацією на тему традиційного німецького картопляного салату, тільки, зі зрозумілих причин, без бекону в складі. Однак це не заважає страві бути дуже ситною. Пісний салат готується з будь-якими грибами, навіть з добре промитими солоними, але ми б радили використовувати печериці: смажаться вони дуже швидко, а смак і текстуру забезпечують відмінну. Тільки беріть невеликі, найміцніші і свіжі екземпляри!

Інгредієнти:

  • 3-4 середні картоплини
  • 600 г грибів
  • 4 маринованих огірки
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 1 зубчик часнику
  • оливкова олія
  • сіль, мелений чорний перець

для заправки

  • 1 ст. л. гірчиці із зернами
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • дрібка солодкої паприки
  • 4 ст. л. оливкової олії
  • сіль, мелений чорний перець
Читайте також:
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв

Спосіб приготування:

  1. Для заправки пісного салату з грибами змішайте гірчицю з лимонним соком, посоліть, поперчіть, приправте паприкою, потім додайте масло. Безпосередньо перед тим, як заправити салат, цю суміш потрібно перемішати виделкою.
  2. Для пісного салату картоплю запечіть в духовці у фользі при 200 ° С або зваріть в мундирі. Готову картоплю облийте холодною водою, очистіть і наріжте середніми шматочками.
  3. У грибів відріжте жорсткі кінці ніжок, наріжте гриби середніми шматочками. Роздавіть і очистіть зубчик часнику, покладіть в сковороду, залийте олією, нагрівайте, поки зубчик не почне присмажуватися. Вийміть часник, в ароматизоване масло покладіть гриби, обсмажуйте на сильному вогні 2-3 хв. Посоліть і поперчіть.
  4. Розріжте огірки для пісного салату з грибами уздовж навпіл або на четвертинки, потім наріжте тонкими скибочками. Дрібно наріжте зелену цибулю. Змішайте теплі гриби і зелену цибулю, потім додайте картоплю і огірки.
  5. Змішайте пісний салат із заправкою, при необхідності ще поперчіть. Дайте настоятися 10 хвилин і подавайте.

Вівсяна каша з бананом

Вівсяна каша з бананом – не просто "каша на сніданок", а практично десерт, причому пісний. Крім того, ця страва готується не на плиті, а в духовці, тому виходить особливо ніжною, ароматною і апетитною. Поєднання смаків банана і кокоса сподобається всім любителям екзотики, хоча і прихильники більш традиційних поглядів на їжу, безумовно, теж оцінять кашу по достоїнству.

Інгредієнти:

  • банани - 2 шт.
  • вівсяні пластівці (дрібні) - 35 г
  • кокосове молоко - 350 мл
  • цукор - 40 г
  • оливкова олія 1/2 ч. л.
  • питна вода - 1 ч. л.
Читайте також:
Страсний тиждень: що можна їсти в останні дні посту

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте інгредієнти для вівсяної каші. Один банан помийте і очистіть від шкірки. М’якоть викладіть в мисочку і розімніть вилкою до отримання пюреподібної маси.
  2. Додайте вівсяні пластівці і перемішайте. На цьому етапі, за бажанням, ви також можете додати мед, кленовий сироп або цукор. Однак якщо ви стежите за фігурою, готуйте за нашим рецептом, тим більше, що банан і так досить солодкий.
  3. Кокосове молоко перелийте в маленький кухлик і поставте на вогонь. Нагрійте, не доводячи до кипіння. Залийте вівсянку з бананом, залиште на 5 хвилин при кімнатній температурі.
  4. Отриману вівсяну суміш розкладіть за формами об’ємом 280 мл. Духовку нагрійте до 200 ° C. Запікайте вівсяну кашу з бананом протягом 20-30 хвилин.
  5. Поки готується вівсяна каша, приготуйте карамелізований банан. Для цього очистіть банан від шкірки і наріжте невеликими скибочками завтовшки близько 8-10 мм.
  6. У сковороді доведіть до кипіння суміш з цукру, оливкової олії і води. Смажте банан до золотисто-коричневого кольору по 1-2 хвилини з кожної сторони. Викладіть на готову вівсяну кашу і подайте на стіл.

Пісна запіканка з картоплею фрі

Інгредієнти:

  • 1 невеликий баклажан
  • 2 солодких червоних перці
  • 1 цибулина
  • 100 г свіжих печериць
  • олія рослинна
  • 100 мл гострого томатного соусу
  • 100 г червоної консервованої квасолі
  • 700 г с / з картоплі фрі або сирої картоплі, нарізаної скибочками або брусочками
  • листя 2-3 гілочок петрушки
  • сіль, мелений чорний перець

Читайте також:  Коли Пасха 2020: дата святкування православного та католицького Великодня

Спосіб приготування:

  1. Баклажан потрібно вимити, нарізати невеликими кубиками. Перці вимити, розрізати навпіл і видалити серцевину, м’якоть нарізати кубиками. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Печериці вимити, розрізати на четвертинки.
  2. Розігріти в сковороді рослинну олію. Обсмажити баклажан, перці і цибулю протягом 4 хв. Додати шампіньйони, смажити на сильному вогні, помішуючи, ще 4 хв. Влити томатний соус, посолити за смаком, зменшити вогонь, накрити кришкою. Готувати овочі 10 хв.
  3. Додати квасолю разом із соком. Перемішати і тушкувати 5 хв.
  4. Розігріти духовку до 220 °С. Запекти картоплю фрі без додавання олії близько 15 хв., Поки картопля не набуде золотистого кольору.
  5. Викласти все на тарілку.
  6. Посипати запіканку подрібненою зеленню петрушки.