Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв
Великий піст, або ж Великодній, є однією з найдавніших та найбільш священних установ християнської релігії. Його мета – духовна підготовка до Великодня – свята Воскресіння Христового.

Піст – це не лише відмова від певної їжі, шкідливих звичок та веселощів, а й час для каяття, роздумів та молитов. Дотримання посту буде дуже корисним і для фізичного здоров’я.

ВІДЕО ДНЯ

Пісні страви до Великоднього посту, приготування яких не забере багато часу, є легкими та, водночас, поживними. Рецепти пісних страв бувають як простими, так і такими, що потребують чимало часу на приготування.

У нашій статті ми розглянемо прості та невибагливі рецепти.

Реклама

Читайте також:  Пісні страви: прості рецепти

 

Реклама
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 01

Християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць та риби, у тому числі й у складі інших страв.

Рибні страви можна їсти лише двічі за Великий піст – на свята Благовіщення і Входу Господнього до Єрусалиму (Вербна неділя). Люди, які дотримуються особливо строгого посту, відмовляються навіть від рослинної олії та гарячих страв у певні дні (сухоїдіння). Нижче поговоримо про те, які пісні страви можна готувати під час Великого посту.

Реклама

Коли починається і скільки триває Великий піст

Великий піст є однією з найдавніших та найбільш священних установ християнської релігії

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 02

Великий піст починається за 7 тижнів до Пасхи і складається з Чотиридесятниці – на честь сорокаденного посту Ісуса Христа в пустелі, а також Страсної седмиці – тижня перед самим Великоднем на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті та погребіння Спасителя.

Сама Пасха не має постійної дати. Вона обчислюється для кожного року за співвідношенням місячного й сонячного календарів.

Враховуються обертання Землі навколо Сонця та Місяця навколо Землі. Пасха має припадати на першу неділю після весняного повного місяця. І Александрійська, і Григоріанська Пасхалії засновані саме за цим принципом. У 2021 році Великдень святкуватимуть 2 травня, відповідно, початок Великого посту – 15 березня.

Як треба готувати та вживати пісні страви

Приготування пісних страв

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 03
Реклама

Зрозуміло, що страви мають бути лише з пісних продуктів. Але це ще не все. Релігійні люди приступають до приготування пісних страв із молитвою, у стані душевної рівноваги. Уже навіть науково доведено, що людина, яка готує їжу, через неї передає свою енергетику тим, хто її вживатиме.

Для посту важливе ще одне правило – помірне вживання навіть пісної їжі. Стриманість має бути у всьому. Привчаючи себе до помірності в харчуванні, людина вчиться контролювати й інші свої пристрасті.

Читайте також:  Великодній піст 2021: коли починається та скільки триває

Але варто пам’ятати про те, що піст є досить серйозним навантаженнями на організм. Люди, які звикли до подібних практик, спокійно переносять обмеження. А тим, хто хоче спробувати поститися вперше, варто підготуватися. Великий піст не настає раптово. Йому передує тиждень Масляної. Всупереч розповсюдженому переконанню, цей час дається не для того, щоби досхочу наїстись перед постом, а саме для поступової підготовки.

Упродовж Масляної вже не можна вживати м’ясо, залишаються тільки яйця, риба та молочні продукти.

Але найголовніше – це налаштуватися морально. І тоді витриманий піст та деякі обмеження дозволять найповніше відчути всю величність такого свята, як Пасха.

Страви, які можна приготувати під час Великого посту

Усіх цікавить, що можна їсти у Великий піст. Вибір великий. Повноцінне харчування в піст забезпечити досить легко й без продуктів тваринного походження. Це можуть бути як традиційні українські пісні страви, так і страви, приготовані за новими рецептами і з використанням сучасного кухонного обладнання.

Реклама

Перші страви до Великого посту

Перші страви до Великого посту

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 04

Тарілка смачного та запашного пісного борщу або супу чудово підтримає сили упродовж дня. Пропонуємо декілька варіантів таких пісних страв:

  • борщ: його варять на овочевому бульйоні. Квасолю, аби швидше дійшла, варто замочити на ніч у холодній воді. Або можна просто використати банку консервованої. Щоби додати пісній страві більшої поживності, обсмажують не лише цибулю, моркву та буряк, але й картоплю (окремо від інших овочів і не до готовності). Капусту використовують свіжу або квашену;
  • зелений борщ: Пасха цього року буде досить пізньою, отже наприкінці Великого посту вже можна буде знайти молоду кропиву та щавель. Зважаючи на весняний авітаміноз, така страва буде дуже доречною. Зеленню замінюють капусту, а цибулю та моркву пасерують без томату та буряка;
Читайте також:
Благовіщення: традиції та прикмети
  • розсольник: краще використовувати квашені (не мариновані) огірки, завдяки яким смак вийде більш пікантним. Заправити можна рисом, квасолею, перловкою;
  • капусняк: традиційна страва української кухні. Капусняк зазвичай варять на м’ясному бульйоні, але в пісному рецепті він замінюється овочевим. Щоб отримати більш насичений смак, квашену капусту треба протушкувати на сковороді з невеликою кількістю олії;
  • грибна юшка та суп: гриби є джерелом цінного білка, тож про них у піст забувати не можна. Юшку готують зі свіжих або сушених грибів;
    супи-пюре: готувати їх можна з овочів, які до смаку. Супи-пюре бувають гарбузові, томатні, з коренеплодів, грибні та ін. Вони густі, смачні та поживні;

Суп-пюре: пісна страва

Реклама
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 05

Взагалі пісною можна приготувати будь-яку першу страву, якщо з рецепту просто забрати м’ясо. Вміло використовуючи спеції та приправи, надавайте будь-якому пісному блюду неповторного смаку.

Картопля в пісному меню

Пісна картопля

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 06

Про цей овоч варто сказати окремо. Дійсно, з картоплі в піст можна приготувати будь-що. Наприклад, печена картопля відрізняється низькою калорійністю (порівнюючи з смаженою або тушкованою), є цінним джерелом калію та вітаміну В6. Запікають її зі шкіркою, попередньо добре вимивши щіткою. Найкраще смакуватиме картопля з духовки (мікрохвильова піч або мультиварка в цьому випадку програють). Перед запіканням бульби проколюють виделкою, а готові поливають рослинною олією (соняшникова, оливкова, конопляна, лляна тощо) та посипають крупною сіллю.

Картоплю можна нарізати «гармошкою», вклавши в надрізи шматочки грибів, помідорів або іншу пісну начинку. Поливши олією та посоливши, страву також запікають у духовці.

Картопля, запечена у духовці

Реклама
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 07

Урізноманітнити пісне меню можна картоплею по-селянськи. Для цього добре вимиті бульби розрізають спочатку навпіл, а потім на дрібніші частинки через середину (щоби шкірка була на кожному шматочку). Картоплю солять, приправляють спеціями до смаку, поливають олією, добре перемішують та розкладають на деко шкіркою донизу. Вийде смачніше, коли шматочки не торкатимуться один одного – так утвориться хрустка скориночка з усіх боків. Пісна страва виходить ароматною та смачною. Також картоплю тушкують, готують пюре, смажать, відварюють цілою. З нею можна придумати безліч рецептів пісних страв у Великий піст.

Каші: основа для блюд із пісного меню 

Каші: основа для блюд із пісного меню

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 08

Будь-які крупи є джерелом клітковини, складних вуглеводів, вітамінів групи В. Вживання їх у Великий піст корисне для імунної, нервової, травної, серцево-судинної та інших систем. Вибір круп великий – ви можете готувати пшеничну гречану, вівсяну, пшоняну, ячмінну, рисову, перлову та інші каші. Також у продажу є кускус, булгур, кінва та інші крупи. Зерно (переважно пшеницю) піддають водяній термічній обробці, а потім висушують. Такі каші готуються швидко й мають неперевершений горіховий присмак.

Крупу варять будь-яким зручним способом, найпростіше – у мультиварці. Найцікавіше – це те, чим кашу приправляють.

Читайте також:
Страсний тиждень: що можна їсти
Реклама

Варіантів для складання пісного меню до Великого посту безліч:

  • смажені овочі;
  • гриби;
  • пісні підливи;
  • рослинні олії;
  • родзинки, чорнослив, мак, горіхи;
  • свіжі та сушені фрукти;
  • заморожені ягоди;
  • варення або джем;
  • мед.

Каша на сніданок – це джерело енергії на весь день. Без круп у піст не обійтися.

Котлети: як їх приготувати в піст 

Пісні котлети

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 09

Так-так, навіть цю страву можна приготувати пісною. Для цього необхідно відварити гречку, окремо підсмажити на олії капусту з цибулею та морквою. Кашу та овочі пропускають через м’ясорубку, додають сіль, перець, невелику кількість крохмалю або муки. Отриману масу добре вимішують, формують котлети, обвалюють їх у сухарях та смажать з обох боків на олії. Смакуватимуть з овочевим гарніром або пісним салатом.

Картопляники: пісні начинки на будь-який смак

Картопляники у Великий піст

Реклама
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 10

І знову знадобиться картопля. Для приготування картопляників її чистять, відварюють, пропускають через м’ясорубку, додають сіль та небагато борошна. Вимішують пюре до гладкості, а потім із нього формують пиріжки та смажать їх на олії. Як начинку використовують:

  • тушковану свіжу або квашену капусту;
  • квасолеве або горохове пюре зі смаженою цибулею;
  • гриби;
  • суміш овочів із грибами.

Читайте також:  Весна 2021: якою буде погода та які сюрпризи очікувати

Якщо ви не бажаєте вживати смаженої їжі або немає часу ліпити пиріжки, то отримане картопляне пюре можна рівномірно розподілити на харчовій плівці, зверху викласти та розрівняти начинку. Піднімаючи плівку за краї, формують рулет. Його поверхню перед запіканням змащують олією та посипають зеленню. Виглядає така пісна страва дуже гарно.

Пісні салати: рецепти до Великого посту

Дуже важливо при обмеженому харчуванні у Великий піст забезпечити організм необхідними вітамінами. У цьому допоможуть пісні салати. Їх готують із традиційних зимових сирих та відварених овочів – капусти білокачанної та червоної, моркви, буряків, картоплі. Вінегрет, морква або буряк по-корейськи, відварений буряк із чорносливом та горіхами – усе смакуватиме, якщо приготувати з душею.

Пісні салати

Реклама
Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 11

Будь-якої пори року в продажу є свіжі помідори, огірки, солодкий перець, зелені овочі, ніжна пекінська капуста тощо. Як заправки традиційно використовують різні види рослинної олії. Урізноманітнюють салати до посту, використовуючи пісний майонез. Він є в продажу або його можна приготувати самостійно.

Баник: можна порадіти й солодкому 

Пісні баники

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 12

Це популярна на Закарпатті випічка з дріжджового тіста. Його готують на воді з додаванням невеликої кількості цукру, солі, рослинної олії без запаху. Поки тісто підходить, готують начинку різних видів:

  • мелені волоські горіхи з медом або цукром;
  • мак;
  • фруктовий або ягідний джем.
Читайте також:
Як закарпатцям правильно виходити з посту, аби не зашкодити організму
Реклама

Коли тісто підійде два рази (треба оббити), його ділять на три частини й розкачують качалкою. На кожен корж викладають окремо начинку, загортають рулет, краї защіпають. Дають ще раз підійти, потім змащують поверхню солодкою водою та запікають. Спечені пісні баники викладають на дошку, прикривають рушником та дають дійти.

Ще можна приготувати безліч пісних страв упродавж Великого посту. Це вареники, голубці, тушковані та запечені овочі в будь-якому поєднанні (у продажу є величезний вибір заморожених овочевих сумішей), гриби, пісні запіканки, пиріжки, коржики та багато іншого. Меню у Великий піст може бути дуже різноманітним. Тож використаємо час, відведений для посту, з користю.

Пісні страви: кілька швидких рецептів

  • Пісні капустяні котлети з манкою

Для приготування страви необхідна капуста білокачанна (1 кг), крупа манна (200 мл), сіль і перець за смаком, олія.

Перш за все потрібно подрібнити капусту. Її для пісних котлет краще брати не молоду, а стару, тобто капусту минулого врожаю. Потрібно, щоб вийшли якомога дрібніші її частинки, оскільки великі не будуть тримати форму котлет.

Пісні котлети з капусти

Що можна їсти у Великий піст: рецепти пісних страв – 13
Реклама

До подрібненої капустяної маси додаємо манку, перець, сіль і ретельно перемішуємо. Краще дати трошки часу капустяному фаршу настоятися. Тоді і капуста максимально виділить свій сік і манна крупа розбухне.

З отриманого капустяного фаршу формуючи котлети. Їх, звичайно, можна запанірувати в сухарях, при бажанні.

На розпеченій сковороді розігріваємо олію і смажимо котлети. Не забувайте, що капуста смажиться дуже швидко, тому не пропустіть момент, коли їх потрібно перевернути.

  • Квасоля, тушкована з помідорами

Тут все дуже просто. Квасолю замочіть на ніч у холодній воді, потім відваріть майже до повної готовності. У каструлі обсмажте в олії дрібно нарізаний часник. Помідори дрібно наріжте або натріть на крупній тертці, додайте в каструлю до злегка обсмаженого часнику.

Опісля додайте спеції, доведіть соус до кипіння. Всипте квасолю. Посоліть, поперчіть і тушкуйте 30 хвилин на середньому вогні. Готово!

  •  Пісний салат з капусти із яблуком та морквою
Реклама

Пошинкуйте 200 г капусти, 1 моркву, 1 яблуко. Візьміть сік від половинки лимона, 2 зубчики часнику, 2 дрібки цукру, сіль і чорний мелений перець за смаком. Змішайте все.

Даний пісний салат також є джерелом вітамінів, які так необхідні весною.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно