Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

МЗС України відреагувало на заяву Віце-прем’єр-міністра Угорщини

Сьогодні, 22 березня, МЗС України відреагувало на заяву Віце-прем’єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна про створення автономій угорської меншини в сусідніх країнах.

"Угорщина завжди була і є важливим партнером для України. Ми високо цінуємо дружній характер двосторонніх відносин та високий рівень конструктивної співпраці, – йдеться у повідомленні на офіційній сторінці МЗС України. – Ми розраховуємо, що позиція стосовно поваги до територіальної цілісності, суверенітету і Конституції нашої держави й надалі залишатиметься в основі наших добросусідських відносин. Будь-які спекуляції на цю тему не відповідають інтересам наших двох країн і народів та, сподіваємося, не відображають офіційну позицію Будапешта".

У МЗС України також зазначають, що  потрібно разом протистояти спробам використання питання забезпечення прав нацменшин, у т. ч. тлумачення слів Ж. Шем’єна, як це вже неодноразово було зроблено російським агресором, для нагнітання атмосфери недовіри і нерозуміння. Адже завдяки багаторічним зусиллям української влади та угорської громади рівень забезпечення культурних, релігійних та освітніх потреб етнічних угорців в Україні є у багатьох сенсах прикладом для інших країн регіону.

Нагадаємо, що під час презентації книги «Права меншин. Представлення інтересів. Автономність» Шем’єн зазначив, що автономія є метою і баченням майбутнього для всіх етнічних угорців, які мешкають за кордоном Угорщини. Посадовець додав, що ці угорці за жодних обставин не повинні відмовлятися від своїх вимог щодо автономії.