Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив

Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив

11 липня у замку Сент Міклош відбувся фестиваль "Графський кіфлик". Даний фестиваль проводився за підтримки Чинадіївської селищної ради та громадської організації "Калган" в особі Йосипа Бартоша та Любов Керецман.

ВІДЕО ДНЯ

Сухе печиво з начинкою всередині підкорило серця австрійських гостей ще в часи Графа Шенборна. Точно невідомо, які кіфлики найбільше полюбляв сам Граф Шенборн, проте рецепти випікання збереглися й донині, – зазначає Чинадіївська селищна рада на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Читайте також:
«Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт
Реклама

Кіфлики, або кітлики – закарпатська автентична випічка, відома з часів Австро-Угорщини та Чехословаччини, яку часто готували на свята, великі храмові празники, продавали на народних ярмарках-торговицях. Кіфликами частували колядників, дякуючи за веселі коляди, пригощали поливальників на Великдень. Кожна господиня мала свій особливий секрет приготування кіфликів: мак або горіхи – запарювали молоком з цукром або медом, у піст обходилися простою водою з цукром. Зверху кіфлики щедро посипали цукром-пудрою, або змащували густо збитими білками, чи просто жовтками.

Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив – 01
Реклама

Особливими виходили кіфлики наприкінці літа, коли їх готували з лекваром, повидла зі спеціального сорту слив – "венгерка". Такий леквар варили декілька днів поспіль у мідних казанках, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою до темно-синього, майже чорного кольору.

Започаткований фестиваль подарував мешканцям та гостям громади святкову атмосферу та гарний настрій. Гості мали можливість поласувати різноманітними кіфликами та пройти майстер-класи з їх приготування. Але найбільш приємною несподіванкою була присутність на святі експерта Національного реєстру рекордів України, який зафіксував рекорд "Найдовший в Україні кіфлик", довжина його становить 2 метри 15 сантиметрів 1 міліметр, авторка ідеї – Любов Керецман. Попередній рекорд було зафіксовано в 1913 році, коли довжина кіфлика становила 73 сантиметри.

Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив – 02
Реклама
Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив – 03
Як у Чинадієві фестиваль кіфликів проходив – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно