Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт

«Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт

«Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт
Фото: Анатолій Трішкін

На Закарпатті презентували Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!», який покликаний сформувати культуру чистоти, правильного поводження з відходами на пляжах та в зонах відпочинку.

ВІДЕО ДНЯ

Офіційні презентації проєкту відбулися в Ужгороді, Мукачеві, Рахові, в селі Тур’я Бистра. Під час заходу присутні мали змогу долучитися до екоекспедиції з моніторингом для визначення якісного та кількісного складу пляжного сміття, джерел та причин його надходження. 

«Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» триватиме три роки. За цей час 300 екопатрульних будуть працювати на 12 стратегічних пляжах країни, зокрема й на Закарпатті. Після проведених досліджень ми презентуємо дорожню мапу, завдяки якій кожна громада зможе за короткий проміжок часу запровадити якісні екозміни. Проект йтиме нон-стопом – влітку та взимку. Попереду плануються експедиції, моніторингові дослідження пляжного сміття, соціологічні дослідження, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи, робочі групи експертів, фестивалі, тренінги, табори, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Долучайтеся до руху вже зараз та формуйте культуру чистоти разом з нами!», – зазначив Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Реклама
Читайте також:
"У каждого ґазди має бути чисто!": як у гірському селі на Рахівщині борються зі сміттям

Події відвідали представники влади та бізнесу, громадські діячі, лідери думок, зірки та медіа. Зокрема, в Ужгороді з вітальним словом виступили Заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ігор Шинкарюк та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

Реклама

«Успішні й ефективні проєкти – ті, де молодь має здатність генерувати ідеї, долучатися до процесів. Такі проєкти роблять нашу громаду кращою. «Чисті пляжі разом!» не скільки про прибирання, стільки про культуру поводження зі сміттям. Хочеться подякувати організаторам за ініціативу. Адміністрація надалі планує сприяти в реалізації проєкту», – прокоментував у своєму вступному слові Заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ігор Шинкарюк.

«Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт – 01

Фото – Анатолій Трішкін

Реклама

У межах заходу провели екофестиваль, невеликі толоки та кіно під відкритим небом. До них долучилися екопатрульні, місцеві таланти, лідери громадської думки, активісти та відпочивальники. Щоб донести інформацію про сортування та відповідальне споживання для найменших учасників, команда Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» підготувала екологічні ігри та майстер-класи. 

Після офіційного запуску проєкту провели першу Всеукраїнську екоекспедицію, під час якої активісти застосували міжнародний досвід дослідження стану забрудненості пляжів. Захід об’єднав понад 300 екопатрульних з 12 областей.

«Запуск ми розпочали саме з експедицій, аби визначити основні причини, джерела забрудненості пляжів та використати ці дані заради покращення ситуації. Екопатрульні пліч-о-пліч трудилися на 23 пляжах України, ретельно збирали всі дані, активно залучали присутніх. Отримані результати ми вже передали дослідникам, які зможуть опрацювати інформацію та надати рекомендації з подальшої роботи», – додав Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Зібрану під час експедицій вторинну сировину учасники відсортували по фракціях та здали на вторинне перероблення. Лідерами-забрудниками пляжів стали пластикові, скляні пляшки, недопалки, пакети, шуршики. Під час толоки натрапляли на незвичні знахідки: шматки старовинної амфори, взуття, пінопласт, памперси та рештки мертвих тварин (дельфін, осетри).

«Чисті пляжі разом»: на Закарпатті запустили важливий проєкт – 02

Фото – Анатолій Трішкін

Нагадаємо, у червні активісти очистили від непотребу "закарпатське море".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно