Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатець став упорядником книги відомого чеха про дерев’яні храми

Закарпатець став упорядником книги відомого чеха про дерев’яні храми

Закарпатський науковець Михайло Сирохман став упорядником книги чеха Флоріана Запетала "Дерев’яні церкви Закарпаття". В альбомі представлено найповнішу збірку світлин дерев’яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Флоріаном Заплеталом у 1919–1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччини.

ВІДЕО ДНЯ

Про це повідомляє спільнота у Фейсбуці  Дерев’яні храми України. 

Заплетал розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам’яток, першим почав планомірно фіксувати їх на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах.
Фотографії для альбому надав учень Заплетала, спадкоємець його архіву, академік, проф. Микола Мушинка (Пряшів, Словаччина). Йому належить також вступна стаття, присвячена життю та діяльності чеського дослідника.

Реклама

Заплетал не був дослідником архітектури, кабінетним вченим - він був державним службовцем і громадським діячем; але коли він потрапив на Закарпаття, тоді - Підкарпатську Русь, то першим перейнявся станом старовинним дерев’яних церківець, які у ті часи ніхто ще не цінував як пам’ятки. Він почав писати про це у пресі, а згодом саме завдяки його ідеї 5 старих церков було врятовано від розбирання місцевими мешканцями: чехи викупили їх за хороші гроші, яких вистачило на побудову нових мурованих храмів, а дерев’яні церкви перевезли до Чехії, де вони в чудовому стані стоять і дотепер. У книзі про невгамовну активність Заплетала написано детально, зокрема, там наводяться уривки з його листів дружині, якій він надсилав своєрідний щоденник подорожей.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно