Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Андрій Любка представив закарпатським читачам свій роман «Карбід»

Андрій Любка представив закарпатським читачам свій роман «Карбід»

Учора закарпатський письменник Андрій Любка презентував свій роман «Карбід» у Закарпатській обласній бібліотеці.  

ВІДЕО ДНЯ

Зал читальні наповнився поціновувачами творчості митця. Присутнім серед гостів був і закарпатський історик та громадський діяч Сергій Федака.

У жвавій та веселій манері автор одразу ж вдався до зачитування уривків з роману, аби зацікавити слухачів та доступно пояснити месидж свого творіння.

Реклама

«Цей роман можна назвати «пограничним», а сюжет адаптувати до будь-якого прикордонного міста. У Виноградові на презентації більшість відвідувачів вирішили, що прототипом населеного пункту описаного в романі став Виноградів. Проте це не так. Якби я хотів написати про Виноградів, то не вигадував би інших назв».

Вихід книжки в світ співпав з мукачівськими подіями, що послугувало потужною рекламою. Більшість читачів сприйняли «Карбід», як книжку про контрабанду. І хоча в основі й лежать історії про нелегальний заробіток пов’язаний з кордоном, але книга далеко не лише про це.

Реклама

«Це не роман про контрабанду, а роман про трагедію ідеаліста, мрії і прагнення якого розбилися об сувору реальність. Я б не вбив два роки життя на те, аби писати про контрабанду. Про неї можна написати і колонку в газеті, цього достатньо.»

Поспілкувавшись з аудиторією, Андрій Любка зачитав найбільш пікантні уривки твору, де не обійшлось без гострого слівця. Також автор пояснив яким чином накопичував матеріал для реалістичного зображення героїв. Проте, запевнив, що в основі жодного образу не лежить конкретна особа, скоріше - з кожного потроху.

«Я виріс у Виноградові, більшість моїх сусідів контрабандисти, і отримати інформацію про їх діяльність та всі розроблені схеми не так вже й важко. Чому саме «Карбід»? Карбід  - це прізвисько головного героя книжки, котрий викладав історію в школі. Діти дали йому таку назву через неконтрольований газообмін, іноді під час навчального процесу. А ще, саме з карбідом, його розщепленням у воді, асоціюється образ головного героя патріота – мрійника, в котрого нічого не вийшло».

Реклама

Вчора вийшла післямова до книги, в котрій частково викриваються загадки, які автор залишив для читачів. Зокрема, письменник пояснив, що намагався стилізувати твір під вісімнадцяте століття, аби витримати полеміку з класичними творами, зокрема «Кандідою» Вольтера. Останнього, до речі, Любка звинуватив у формуванні несприятливого образу Східної Європи, що, на його думку, й досі має місце. Зокрема, проявляється в небажанні Європи відкривати кордони для українців.

Трагікомедія «Карбід» викликає різні емоції і, в міру інтелектуальних можливостей читача, несе різний посил. Для когось – це книга про контрабанду з гострим сарказмом та реалістичним зображенням  закарпатського колориту. Проте є в романі і глибокий філософський зміст, докопатись до якого можна тільки в процесі читання.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно