Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкрили виставку "Освенцімський альбом"

В Ужгороді відкрили виставку "Освенцімський альбом"

В обласному центрі Закарпаття жертв Голокосту вшанували фотовиставкою "Освенцімський альбом". Світлини, що представлені належать до альбому, який зробив німецький офіцер, а після звільнення з концтабору його випадково знайшла Лілі Якоб, яка виросла в Іршавському районі і теж була депортована із Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Сам альбом наразі знаходиться в Єрусалимі у музеї Голокосту. На виставці представили стенди із 180 унікальними світлинами. Вони показують всі процеси – від депортації, до того як сортували людей за різними ознаками і речі, які лишилися після знищення людей.

"Це про наших людей, дуже багато людей впізнали себе на цих фотографіях.  Це наші закарпатці, а також вихідці із Закарпаття, які тепер живуть в Ізраїлі і країнах Східної Європи. Був спільний проект з угорською єврейською спільнотою і були люди, які на цих світлинах ідентифікували своїх родичів про яких вони не знали, де вони ділися і з фото вони дізналися, що їх рідні потрапили в Освенцім", зазначила Юлія Юрковецька, – співорганізатор виставки.

Реклама

Колись на Закарпатті єврейська община була однією з трьох найбільших в краї. Тут проживало понад 140 тисяч євреїв. Під час війни все це населення було депортовано. А після війни повернулося всього 7 з половиною тисяч євреїв.

"Основна маса закарпатських євреїв була депортована в 1944 році вони потрапили в Освенцім і те, що ви нині тут бачите, оцей "Освенцімський альбом" – це єдиний в світі повний доказ того, що існували концтабори. Бо інших документальних доказів не лишилося", – мовив Михайло Галін, директор фонду "Хесед Шпіра".

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно