Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді триває конференція, присвячена 100-річчю Золтана Баконія

В Ужгороді триває конференція, присвячена 100-річчю Золтана Баконія
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, 29 січня, науково-мистецька громадськість краю відзначає знаковий ювілей від народження основника художнього позашкілля на Закарпатті Золтана Баконія – заходами, які організував Закарпатський художній інститут у співпраці з обласним палацом дитячої та юнацької творчості.

З вітальним словом виступили директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова та директор "ПАДІЮНа", відмінник освіти України, лауреат обласної педагогічної премії ім. А.Волошина Світлана Ганущина, котрі поділились власними спогадами про талановитого педагога, щиро відданого Закарпаттю, мистецтву, дітям. Як зазначалось, під умілим керівництвом Золтана Баконія естетичний вишкіл здобули майже 8 тисяч учнів, сотні – пов’язали з мистецтвом професійне життя, як художники чи педагоги. Наукові і публіцистичні доробки, а також – численні свідчення визнання, які педагог одержав упродовж десятиліть наполегливої праці – охочі могли оглянути на стендах, – інформує Управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Науково-практичну конференцію "Золтан Баконій і закарпатська школа живопису ХХ століття: мистецько-педагогічний та загальнолюдський виміри" відкрив ректор Закарпатського художнього інституту, професор, кандидат педагогічних наук Іван Небесник із доповіддю "Педагогічна діяльність Золтана Баконія у контексті розвитку художньої освіти Закарпаття". Далі – власні дослідження спадщини Золтана Баконія, а також праці з проблематики історії і розвитку художньої освіти в краї та Україні представили учасники конференції. Міжнародний статус конференції, власною присутністю чи заочно, забезпечили більше ста учасників із 9 країн: України, Словаччини, Угорщини, Росії, Швейцарії, Іраку, США, Коста-Ріки й Китаю.

Виступи доповідачів завершаться підбиттям підсумків та прийняттям резолюції, після чого відбудеться круглий стіл за темою "Згадуючи Золтана Баконія..." і перегляд біографічної кінострічки. Наостанок у фойє "ПАДІЮНа" представлять виставку робіт колишніх студійців Золтана Баконія, оглянути яку охочі зможуть до середини березня.

Реклама

Що ж до матеріалів науково-практичної конференції, то їх, традиційно, опублікують у науковому віснику Закарпатського художнього інституту і, за словами ректора, ймовірно, представлять уже в травні у рамках "Ерделівських читань".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно