Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відзначили Міжнародний день лялькаря

В Ужгороді відзначили Міжнародний день лялькаря
ВІДЕО ДНЯ

21 березня 2016 року в Закарпатській ОУНБ ім. Ф.Потушняка  до Міжнародного дня лялькаря відбувся майстер-клас Галини Стюфляєвої «Лялька-мотанка власноруч».

Під час майстер-класу майстриня розповіла про історію походження ляльки-мотанки. Візуалізацією розповіді слуговала і книжкова виставка, яку оформили у бібліотеці. Так, відвідувачі майстер-класу дізналися про те, що лялька-мотанка здавна відома як оберіг. Вона виконує різні функції – охорона дому, сім’ї, дітей, сну, господарства, близьких та рідних. Перша лялька-мотанка з’явилася майже 5 000 років. Це була не просто іграшка. Вважалося, що вона захищала людину від неприємностей та бід. Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За уявленнями язичників через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи поганою. Народ вірив, що в мотанці знаходиться дух предків і що вона може передавати досвід з покоління в покоління, – стверджує Євгенія Напуда, головний бібліотекар відділу обслуговування Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка.

Реклама

Українці вважали, що цей символ приносить їм багатство та успіх. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки. Хворій дитині давали пограти з лялькою. Після чого її знищували. У народі вірили, що вона вбере в себе її недугу. Коли дитина виростала, її місце в колисці займала лялька. Вона охороняла це місце від нечистої сили до народження наступної дитини.

Майстер-клас відвідали діти та дорослі, закарпатці та внутрішньо-переміщені особи.

Реклама

«Лялька-мотанка власноруч», – це вже другий спільний майстер-клас, який організували ГО «Моє Закарпаття» і книгозбірня для внутрішньо-переміщених осіб та ужгородців. Бібліотека знову виступила соціальним майданчиком для спілкування та обміну культурною інформацією, де у творчій атмосфері швидше проходить адаптація жителів Сходу в громаду Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно