Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Облмуздрамтеатр відзначив свій ювілей грандіозним концертом

Облмуздрамтеатр відзначив свій ювілей грандіозним концертом
ВІДЕО ДНЯ

27 березня з нагоди Міжнародного дня театру та 70-річчя від заснування Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв в Ужгороді відбувся урочистий концерт. 

Традиційно, до початку знакової імпрези організували прес-конференцію за участі дирекції, творчих працівників, а також театрознавців і журналістів, – повідомляє управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Художній керівник Василь Шершун нагадав, що український театр на Закарпатті має давнішу історію. Прийшовши в наш край іще з "Просвітою", ставив українську класику, проте – з перемінним успіхом: шлях до глядача був доволі складним, зважаючи на недостатню чисельність україномовного населення і фінансові труднощі. Через певний час театр закрили, та друге дихання йому дали брати Шерегії. Утім, знову ж таки, брак коштів і зацікавленості з боку угорської влади давалися взнаки й суттєво гальмували процес прилучення громадськості до українського сценічного мистецтва. "Хтозна, що було б із вітчизняним театром на Закарпатті, якби не 46-ий рік, – каже Василь Шершун, – Саме тоді запорізька трупа започаткувала тут театр для задоволення культурних потреб військових, а згодом – до справи долучилось чимало талановитих режисерів із якісною драматургією. Звісно, ставилось чимало шаблонних вистав у дусі радянської епохи, втім, нещодавно переглянувши увесь репертуар, із майже тисячі ми відібрали близько 150-ти вистав, що пропагують не партійну ідеологію, а одвічні людські цінності, до того ж – у цікавій художній формі". 

Як розвивається театр нині – можна дізнатися зі сторінок нового випуску фахового всеукраїнського журналу "Театральна бесіда", який цілком присвячений Закарпатському облмуздрамтеатру. Впорядкував і принагідно презентував видання завідувач літературної частини театру Олександр Гаврош. За його словами, про закарпатський театр авторитетний журнал пише вперше. Півтисячний наклад розподілять таким чином, що 300-ми примірниками розпорядиться сам театр, а інші 200 – розійдуться різними областями України, тож це – унікальна нагода для "шерегіївців" представити максимально широкому загалу власні творчі здобутки.  

Реклама

До слова, цьогоріч у репертуарі театру заплановано щонайменше 5 новинок. Одну з них готуватиме столичний режисер, уже добрий приятель крайового театру Сергій Архипчук, який приїхав привітати колег, а заодно – перемовитись про нову виставу. Власні прем’єри обіцяють і провідні постановники театру. Також, уже незабаром спробує себе в режисерській роботі і улюбленець публіки, актор Михайло Фіщенко – на так званій малій сцені, про яку вже давно мовлять та нарешті відкриють наприкінці квітня. 

В свою чергу, директор Василь Марюхнич наголосив: театр починається з вішалки, але нею не закінчується, тож у свій ювілейний рік головний храм закарпатської Мельпомени жадає не тільки творчої розбудови, а й матеріально-технічної. Ідеться про ремонт інженерних мереж, облаштування зручностей у санвузлах, надання більш презентабельного вигляду фойє та глядацького залу театру. "Це приміщення експлуатується з 1987-го року і практично нічого не було зроблено, приміром, для покращення глядацького залу, – каже господар, – Як ми цікавились, придбання нових крісел вартує близько 5,5 мільйонів гривень, водночас, за наявності необхідних матеріалів наші працівники могли б зробити все власними зусиллями, що обійшлося б чи не вдесятеро дешевше. Ми дуже сподіваємось, що влада краю зважить на наші потреби та пропозиції". 

Що ще надіються одержати "шерегіївці" в ювілейний рік – то це статус "академічного". Як запевнили представники управління культури облдержадміністрації, це питання днями порушувалось у профільному міністерстві і щойно буде відмінена постанова, згідно з якою присвоєння подібних статусів та звань призупинили через фінансову ситуацію в державі, питання про надання Закарпатському облмуздрамтеатру статусу "академічного" стане одним із перших, яке порушать під час засідання колегії Міністерства культури України. Трапитись це може вже найближчим часом. 

Реклама

Побажання та вітання численного (майже 170 працівників) колективу облмуздрамтеатру продовжилось на сцені. "Шерегіївцям" зачитали вітальну адресу від Віце-прем’єр-міністра, Міністра культури України В’ячеслава Кириленка. Почесними грамотами Мінкультури нагородили головного режисера Анатолія Філіппова, артистів драми Ларису Білак та Олександра Мавріца, подяками – артистів драми Михайла Фіщенка та Степана Барабаша, майстра сцени Василину Грицак. Спільну відзнаку Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради – нагрудний знак "За розвиток Закарпаття" – вручили заступнику директора театру Анатолію Кримусю. Іще багатьох працівників удостоєно почесними грамотами і подяками від обласної та ужгородської влади.  

Після урочистої частини присутнім подарували концерт за участі артистів театру-ювіляра, а ще – колег із обласного театру драми та комедії, обласної філармонії й інших майстрів сцени.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно