Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відбулась виставка робіт художника Владислава Габди

В Ужгороді відбулась виставка робіт художника Владислава Габди
ВІДЕО ДНЯ

1 квітня в Ужгороді відкрили виставку робіт провідного творця сучасного мистецтва в краї, заслуженого художника України Владислава Габди. На виставку завітали численні шанувальники, колеги митця, науковці та дипломати, а також – очільники культури краю, котрі вручили автору почесну грамоту Закарпатської облдержадміністрації.

Презентація присвячена 55-річчю, яке художник відзначав наприкінці лютого, та через щільний виставковий графік в обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая нагода "виставитись" з’явилась лише зараз. Можливо, воно й на краще, адже весна, яка нині вже на повну вступила у свої права, асоціюється з оновленням, свіжістю і непередбачуваністю, що їх у поважно-стриману атмосферу мистецького храму можуть вдихнути саме такі модерні роботи, – повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Художник представив близько 70-ти полотен, написаних у різні роки нового тисячоліття. Це – цікаві шукання й особливо вдалі знахідки творчо розкутої і, водночас, загадкової, складної натури, котра намагається осягнути емоційну, глибинну суть речей, оминаючи поверхневих описів. Разом із тим, на полотнах образотворця можна впізнати і квітковий оберемок, і старий рояль, і писанку – знову ж, в оригінальному та символічному втіленні, що, безумовно, варте уваги й роздумів глядача.

"Далеко не кожен художник може назвати свою творчість, як Владислав Габда – "грою". А тим часом маємо справу з дуже серйозними переживаннями, серйозним світоглядом. Щоразу, знаючи, що на виставці будуть представлені бодай дві-три його нові роботи, відчуваю певне хвилювання – це завжди бажана несподіванка", – каже мистецтвознавець Михайло Сирохман.

Реклама

"Можливо, комусь не любиться, що в творах Владислава Габди нема отої традиційної нотки закарпатської – чічка-Марічка, контрастом намальована жалива на передньому плані, кролики.., – іронізує ректор Закарпатського художнього інституту, професор Іван Небесник. – Але він нас дивує тими результатами, які дали батьківське виховання, навчальний заклад, самоосвіта і самопізнання, власні розуміння культури кольору та відчуття композиції. Саме таким, як є – цей художник цікавить багатьох знавців і шанувальників мистецтва як в Україні, так і за кордоном". 

Зрештою, у своєму слові, відкриваючи виставку, сам Владислав Габда підсумував: "Я – закарпатський художник і це назавжди. Як і те, чим займаюсь – продовжуватиму все життя, не зраджуючи своєму творчому підходу: мистецтво повинне змінюватись, воно постійно має рухатись уперед і ні кроку назад". 

Виставка триватиме до 18 квітня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно