Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Львівська письменниця Галина Рис презентувала книги ужгородським студентам

Львівська письменниця Галина Рис презентувала книги ужгородським студентам

Львівська письменниця Галина Рис презентувала книги ужгородським студентам
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні в рамках соціокультурного проекту "Все Закарпаття читає дітям" до Природничо-гуманітарного коледжу УжНУ завітала письменниця Галина Рис. Як і передбачено проектом, гостя вголос прочитала фрагмент книги та закликала молодь до читання та творчості, а також розповіла чимало цікавого про себе.

Галина Рис – уродженка міста Лева, вивчала книжкову графіку в Українській академії друкарства, після – англійську, іспанську й польську в Академії іноземних мов у Познані (Польща). Досі майже два роки навчалась на магістратурі у Вільному університеті Амстердама за фахом "Візуалізація літератури", а вже днями, завдяки міжнародному гранту, вирушить до Австралії, де теж продовжить дослідницьку діяльність у галузі літератури. Втім, активна Галина Рис не лише, як теоретик, а й як практик письменства: учасниця низки арт-проектів, літературних конкурсів і фестивалів, авторка п’яти книг для дітей і дорослих, – зазначає управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

До Ужгорода письменниця привезла два останні видання, надруковані в 2014 році – казкову повість для дітей "Подорож до Котанії" та роман у стилі магічного реалізму "Намалюй мене пташкою".

Зважаючи на вік слухачів, гостя, звісно ж, зосередилась на другій книзі, що розрахована саме на юнацьку аудиторію чи то, уточнила авторка, "16+", оскільки, як особисто чула від дорослих читачів, ця розповідь допомогла їм пригадати один із найяскравіших періодів життя. В романі мовиться про студентські роки, які прийнято називати безтурботними, та хіба ж це так? Навчання на першому курсі, звикання до нового міста, нових людей, пошуки роботи, зрештою, пошуки себе – цілком реальні переживання, на тлі яких відбуваються і незвичайні події. "У вигаданому місті Кондор, яке є чимсь середнім між Львовом та Амстердамом, живуть люди, птахи і… птахолюди", – інтригує Галина Рис.

Реклама

Як поділилась письменниця, сюжет книги майже цілком узяла з власних сновидінь, а дещицю – з реальних подій та зацікавлень. Приміром, чимало сторінок авторка присвятила роздумам про різні види мистецтва, зокрема, каліграфію і вишивання.

Також, Галина Рис розповіла, що працює над продовженням книги, щоправда, у ній розвиватиметься зовсім інша історія, але в тому ж таки фантастичному місті Кондор. Назва майбутнього роману – "Танець на крижині". Новодрук, обіцяє письменниця, згодом теж радо презентує в Ужгороді. До слова, львів’янка-мандрівниця закарпатську столицю відвідує вперше – на запрошення координатора проекту "Все Закарпаття читає дітям", письменниці Галини Малик.

Принагідно, свої книги "Злочинці з паралельного світу" й "Абракадабра" студентам презентувала і сама Галина Малик, резюмувавши: не зважаючи на назву проекту, читати потрібно всім. "Ми з однаковим задоволенням пропагуємо читання як серед малечі, так і серед молоді. Вдало підхопили ідею і в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка, де днями стартує проект "Бібліотечні гарадичі", що організовуватиме спілкування між дорослими читачами. Словом, до книги необхідно залучати всіх без винятку, адже для захопливого хобі, яке, до того ж, інтелектуально та духовного нас збагачує, вікових обмежень бути не може".

Реклама

Представники проекту майже цілу пару спілкувалися зі студентами та викладачами, відповідали на цікаві запитання про письменницьку творчість, розвиток сучасної літератури, актуальні питання викладання літератури у школах і вишах, навчання за кордоном, подорожі тощо.

Наостанок, від співорганізатора проекту – управління культури Закарпатської облдержадміністрації – дирекції коледжу вручили комплект книг білінгвальної серії видавництва "Знання", а слухачам – сувеніри. Декілька книг особисто від себе студентству подарували гості.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно