Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Цієї ночі в музеях Ужгорода було людно

Цієї ночі в музеях Ужгорода було людно
ВІДЕО ДНЯ

З 21 на 22 травня музейні установи краю уперше офіційно та масштабно приєдналися до Всесвітньої акції "Ніч у музеї". Зокрема, в Ужгороді свої двері (та огорожі) гостинно відкрили обласні художній музей ім.Й.Бокшая, музей народної архітектури та побуту і краєзнавчий музей.

Так, у першому – художньому музеї – відвідувачі мали змогу оглянути виставку творів Адальберта Ерделі , яку представили днями на честь 125-річчя основника закарпатської художньої школи та зібрали як із фондів музею, так і з приватних колекцій. У сусідніх залах діяли "візитівкові" експозиції – із золотої колекції музею. Окрасою ночі став виступ академічного камерного хору "Кантус". У сутінках зірковий колектив представив музичну містерію "Exaudi", яку керівник колективу народний артист України Еміл Сокач присвятив пам’яті друга – колишнього директора музею Володимира Дегтярьова, меморіальну дошку котрому в закладі врочисто відкрили 18 травня, в День музеїв. Подія привабила величезну кількість відвідувачів: переповненим був не тільки зал, але й при вході до нього і навіть на сходах – затамувавши подих, слухали концерт, – повідомляє управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

А в обласному музеї народної архітектури та побуту концертували, відповідно, в народному стилі. Гостей запросили до богослужіння в Шелестівській церкві Архангела Михаїла ХVІІІ ст., представили колоритне дефіле в народних костюмах із фондових зібрань, відтворили традиційні "Вечурки в старому селі". Фольклорні колективи радували гостей не лише зі святкової сцени, але й безпосередньо в хатинках скансену, де радо спілкувалися та фотографувалися з туристами, навчали пісням і танцям, притаманним різним куточкам краю.

Гостей же Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького зустрічали господарі Ужгородського замку ХVІІ ст. – Міклош Берчені та Крістіна Чакі. На внутрішньому подвір’ї музею теж відбувався концерт – за участі квартету скрипальок "Долче віта", студентів-хореографів Ужгородського коледжу культури і мистецтв, молодіжного хору Ужгородської парафії Всіх Святих. Родзинкою стала демонстрація у замковій каплиці унікального "Королeвського Євангелія 1410 р." з фондів музею. Пам’ятку вперше виставили на показ широкому колу відвідувачів, оскільки вона добряче пошкоджена часом і перебуває у вкрай крихкому стані – гортати, а тим паче фотографувати її не дозволяли. Зате гості змогли ознайомитись із виданим нещодавно сучасним факсимільним виданням Євангелія. Ясна річ, працювали й численні експозиційні зали музею, зокрема, з новими, представленими напередодні тематичними збірками. 

Реклама

Втомлені, але щасливі, музейники ділились враженнями про очевидні переваги презентації музейних багатств у новому форматі та зізналися, що міркуватимуть над тим, аби надалі проводити музейні ночі частіше, ніж раз на рік. Варто відзначити, що обласні музеї запропонували туристам якісну та справді різноманітну програму, що представила високе класичне мистецтво, познайомила з живим етнічним багатством і відкрила цікаві сторінки з історії Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно