Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкрили пам’ятну дошку видатному краєзнавцю Юрію Саку

В Ужгороді відкрили пам’ятну дошку видатному краєзнавцю Юрію Саку
ВІДЕО ДНЯ

7 квітня минає століття, відколи в с.Брід на Іршавщині дванадцятим у незаможній сільській сім’ї народився майбутній науковець зі світовим ім’ям, талановитий педагог і виняткова людина – Юрій Сак.

Саме таким пам’ятають ювіляра рідні та друзі, колеги-послідовники й тисячі вдячних студентів, вчена та культурна спільнота краю і зарубіжжя, – повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

З нагоди знакової річниці від дня народження діяча на фасаді будинку, що на вулиці Капітульній в Ужгороді, де Юрій Сак жив і працював із 1945-го року й до останніх днів – нині встановлено меморіальну дошку.

Пам’ятку за сприяння обласної влади виконав знаний закарпатський скульптор, заслужений художник України Богдан Корж. Відкрили меморіальну дошку заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Петік і син вченого Олександр Сак.

Реклама

В урочистостях також узяли участь начальник управління культури облдержадміністрації Вікторія Фролова, проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьел, автор меморіальної дошки Богдан Корж, отець Владислав Ігнатишин, котрий освятив пам’ятку, члени родини. Кожен поділився думками, власними незабутніми спогадами про Юрія Сака.

Зокрема, прозвучало, що авторству вченого-енциклопедиста належить понад 150 наукових праць, серед яких дослідження та переклади античних творів, латинськомовних пам’яток Середньовіччя, доби Відродження й пізніших часів, і, що особливо цінно, доробку відомих закарпатських мислителів та будителів І.Базиловича, В.Довговича, І.Фоґарашія, О.Духновича, М.Лучкая. Фундаментальна праця останнього "Історія карпатських русинів" значною мірою саме завдяки Юрію Саку була повернута з небуття та перекладена українською.

Педагог більше 50 років пропрацював в Ужгородському національному університеті, також викладав в Ужгородській греко-католицькій богословській академії імені блаженного Теодора Ромжі.

Реклама

Присутні щедро висловилися не лише про вагомі професійні здобутки, а й про особисті якості Юрія Сака – мудрість, інтелігентність, людяність.   

Після відкриття меморіальної дошки в приміщенні юридичного факультету УжНУ відбулось і врочисте засідання кафедри класичної та румунської філології факультету іноземної філології УжНУ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно