Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкриють меморіальну дошку видатному скульптору

24 жовтня в Ужгороді на вулиці І. Фірцака (раніше вул. М. Ватутіна) відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки видатному скульптору, лауреатові Національної премії України ім. Т. Шевченка, Народному художникові України Василю Свиді.

ВІДЕО ДНЯ

Робота в бронзі авторства заслуженого художника України Михайла Михайлюка прикрасить фасад будинку №6, в якому Василь Свида жив і працював у 1952-1989 рр., що й зазначено на меморіальній дошці.

Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, початок урочистого відкриття о 15.00.

Реклама

Довідково: Василь Свида народився 22 жовтня 1913 р. в с.Пацканьово на Ужгородщині. У 1934 р. закінчив школу художньої обробки дерева в Ясінях на Рахівщині. Згодом працював у майстерні церковного мистецтва в Брно (Чехія).

Із 1945 р. живе та працює на Закарпатті. Серед іншого – викладав в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, помітно долучившись до становлення плеяди іменитих митців.  З 1946 р. – член Національної спілки художників України, обласну організацію якої очолював із 1951 по 1961 рр.

Реклама
Читайте також:
У Києві встановили меморіальну дошку закарпатському єпископу

1957 р. – заслужений діяч мистецтв України. 1973 р. – народний художник України. 1989 р. – лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка за горельєф "В сім’ї єдиній".

Плідну творчу і педагогічну діяльність Василь Свида поєднував із громадською та політичною, зокрема, був депутатом Ужгородської міськради й Верховної Ради України.
Помер діяч у 1989 році в Ужгороді. На його честь названо вулиці в обласному центрі, Мукачеві та Сваляві.

Реклама

На малій батьківщині в с. Пацканьово пам’ять про скульптора увічнена на фасаді його рідного будинку. В Ужгороді гіпсова меморіальна дошка митцеві була встановлена у 1994 р. Зараз громадськості представлять пам’ятку в бронзі.

В Ужгороді відкриють меморіальну дошку видатному скульптору  – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно