Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Києві встановили меморіальну дошку закарпатському єпископу

У Києві встановили меморіальну дошку закарпатському єпископу

У Києві встановили меморіальну дошку закарпатському єпископу
ВІДЕО ДНЯ

Іван Маргітич – єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. Народився в 1921 році в селі Боржавське, що на Закарпатті. Ще в сільській школі став учасником «Пласту», а згодом – юнацтва ОУН.

У роки навчання в Ужгородській духовній семінарії був арештований угорською владою з іншими молодими людьми за прагнення приєднати Закарпаття до незалежної України. Звільнений стараннями Мукачівського єпископа Іоанна (Стойки), повідомив портал Київ-фото.

Реклама

У 1946 році закінчив семінарію, служив у Виноградові та Рахові. За відданість Греко-католицької церкви Івана Маргітича переслідувала радянська влада: за релігійні переконання його садили в тюрми, гнали в табори. Однак Іван Маргітич не залишав своєї справи. Більше 30-ти років служив «в підпіллі». Проводив служби по всій області.

Також «в ​​підпіллі» його висвятили на єпископа в 1987 році. Іван (Маргітич) виступав за єдність автономної Мукачівської греко-католицької єпархії з Українською Греко-Католицької Церкви. У 1990 році в рідному селі Боржавське разом з вірними починає будівництво храму, який був освячений на честь Покрова Божої Матері в липні 2002 року (зображення цього храму розміщено на меморіальній дошці). Наскільки дозволяло здоров’я, владика служив також, перебуваючи на пенсії.

Реклама

Помер «народний єпископ» в 2003 році на 83-му році життя. Це сталося під час Літургії в селі Пелипець. Бронзова меморіальна дошка єпископу Івану (Маргітич) встановлена ​​на фасаді Миколаївського храму УГКЦ на Аскольдовій могилі. Її відкриття відбулося в вересні 2017 року.

Під барельєфним портретом єпископа наводяться його слова: «Збудую храм і знайдуть до нього стежку всі спраглі духовної сили ...».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно