Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді у Генконсульстві Угорщини виставили роботи Золтана Шолтеса

В Ужгороді у Генконсульстві Угорщини виставили роботи Золтана Шолтеса
ВІДЕО ДНЯ

У вівторок, 8 травня, у приміщенні Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород було відкрито виставку робіт одного з найвидатніших майстрів образотворчого мистецтва Закарпаття, продовжувача традицій основоположників закарпатської школи живопису, заслуженого художника України Золтана Шолтеса.

Вернісаж складається всього з восьми полотен, але яких! Це роботи середини минулого століття, на яких художник з притаманною йому експресією зобразив літні та зимові пейзажі  Карпат, а також ті куточки затишного і провінційного Ужгорода, які сьогодні уже безповоротно втрачено. Полотна з власної колекції для експонування в угорському дипломатичному представництві надав син митця, народний художник України Степан Шолтес.

Реклама

Відкриваючи виставку Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло наголосив, що Золтан Шолтес, будучи греко-католицьким священиком у непростий для церкви час войовничого атеїзму, присвятив своє життя служінню вірі і мистецтву. Учень і послідовник Йосипа Бокшая власним багатогранним талантом збагатив закарпатську мистецьку школу тяжінням до життєдайних джерел народного мистецтва, самобутньої етнокультури Карпат та відкритістю до глибин європейського живопису. Його полотна побували на виставках у багатьох країнах світу, а одна з провідних художніх галерей Японії придбала 40 його робіт.

Читайте також:
Виставки, концерти та вистави: що цього місяця приготували для мукачівців
Реклама

"Золтан Шолтес належить до когорти тих славетних, яскравих і самобутніх художників Закарпаття. Він залишив нам неоцінений спадок – велику кількість живописних полотен, що є окрасою українського, та і загалом європейського образотворчого мистецтва, – наголосив у своєму слові директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая Франциск Ерфан. – Його роботи є родзинками художніх музеїв не лише України, але й Угорщини, Румунії, Словаччини, Чехії, Канади, Японії, Німеччини та інших країн, де вони репрезентують закарпатський живопис".

Син видатного митця, народний художник України Степан Шолтес подякував працівникам Генерального консульства за організацію цієї виставки і зауважив, що для нього було великою честю сформувати виставкову експозицію робіт батька, яка б засвідчила глядачеві його мистецький талант та неперевершену красу природи нашого краю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно