Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В обласному центрі відкрили виставку «Забарвлене сонячне світло»

В обласному центрі відкрили виставку «Забарвлене сонячне світло»
ВІДЕО ДНЯ

В Ужгороді відкрили виставку «Забарвлене сонячне світло». Експозицію про сучасні та давні світлини вітражів, ескізів до них, які створював керівник угорської майстерні вітражного та мозаїчного мистецтва у стилі модерн Мікша Ровт (1865-1944), відкрили вчора в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая.

Виставка, яка налічує понад 70 робіт, підготовлена Інститутом Балаші за співпраці кількох установ та фотографів, на Закарпаття її привезли за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

Реклама

З вітальним словом до присутніх звернувся, зокрема, і перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді Ласло Куті. Про видатного митця розповів директор Закарпатського обласного художнього музею імені Й. Бокшая Франциск Ерфан. Докладніше про творчість Мікши Ровта розказала кураторка виставки, мистецтвознавиця, голова Угорського Товариства Модерну, старший науковий співробітник Угорської академії наук Катерина Геллер.

Читайте також:
На Закарпатті відкрили виставку творів Іштвана Брінкача
Реклама

Художня майстерня Мікши Ровта заснована у 1885 році, майстер одним із перших в оригінальний спосіб застосував новий вид скла, винайдений L. C. Tiffany,  започаткував виготовлення мозаїки. Його роботи прикрасили будівлі угорського парламенту, каплиці Святої правиці Королівського палацу, Музичної академії та багатьох інших, численні надгробні пам’ятники та мавзолеї на Національному кладовищі на вул. Фіумеї та на кладовищі на вул. Козма.

Мікша Ровт працював разом із найвідомішими архітекторами та художниками свого часу, виконував і закордонні замовлення – скажімо, у його майстерні за проектом Мароті Гейзи (1910 р.) була виготовлена скляна вітражна стеля Мексиканського національного театру.

На виставці представлені також картини про життя митця, спогади його сучасників. Експозицію можна відвідати до 18 листопада.

Реклама

Нагадаємо, у "Паланку" діяла виставка Тиберія Йонаша та вихованців школи ROM-ART.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно