Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • На встановлення скульптури Ісуса Христа на Ловачці планують закласти гроші у бюджет Мукачева на 2013 рік

На встановлення скульптури Ісуса Христа на Ловачці планують закласти гроші у бюджет Мукачева на 2013 рік

На встановлення скульптури Ісуса Христа на Ловачці планують закласти гроші у бюджет Мукачева на 2013 рік
У бюджет Мукачева на 2013 рік планують закласти будівництво оглядового майданчика зі скульптурою Ісуса Христа Гору Ловачку, на переконання краєзнавців, так назвали угорці, котрим цей видовжений...

У бюджет Мукачева на 2013 рік планують закласти будівництво оглядового майданчика зі скульптурою Ісуса Христа

ВІДЕО ДНЯ

Гору Ловачку, на переконання краєзнавців, так назвали угорці, котрим цей видовжений пагорб нагадував за обрисами маленьке лоша. Її бачить кожен, хто проїжджає повз Мукачево. Саме тому верхівку обрали для створення нової туристичної атракції Мукачівщини.

У відділі регіонального розвитку, містобудування та архітектури Мукачівської РДА розповіли: плани стосовно облаштування Ловачки виношувалися ще у 60-х роках минулого століття. Надто вже вона, мовляв, магічна, навіть давнє кельтське поселення там знаходили. Колись, кажуть, проектний інститут “Діпромісто” пропонував зробити на ній фунікулер, аби піднімав б туристів на оглядовий майданчик, з якого відкривався б чудовий вид на Мукачево.

Реклама

Пізніше до Мукачівської РДА звернувся настоятель монастиря Всіх Скорбящих і просив виділити ділянку на верхів’ї цієї гори для будівництва православного храму. Оскільки церкви на Закарпатті справді заведено будувати на узвишшях, та й виглядала би ця церква, на думку спеціалістів РДА, гармонійно, кілька років тому вершечок Ловачки зарезервували під будівництво храму. Однак продовження ця ідея чомусь не отримала, в управлінні архітектури Мукачівської РДА навіть не було проекту запланованого будівництва.

Продовжити ідею з духовним “посилом” цієї гори запропонував цього року почесний громадянин Мукачева Віктор Балога. Як розповів “Замку” мер міста над Латорицею Золтан Ленд’єл, облаштування Ловачки буде спільним проектом Мукачева та району. На ній, за допомоги меценатів, хочуть зробити оглядовий майданчик з перилами, на якому також встановлять 7-метрову скульптуру Ісуса Христа. До вершини гори вестимуть сходи. Десь на півшляху до вершечка перенесуть хрест з розп’яттям, який височіє над Ловачкою нині.

Реклама

Оновлена Ловачка має стати туристичною атракцією і навіть місцем для паломництва. Статую Ісуса Христа в цьому проекті довірили виготовити відомому закарпатському скульптору Івану Бровді. Знаний митець розповів, що нині працює над ескізами 7-метрової бронзової скульптури і вже готовий представити два варіанти свого бачення Ісуса Христа. “Це в жодному разі не буде копія Ісуса, який височіє над Ріо-де-Жанейро”, — розповів Іван Бровді “Замку”. — Наш Ісус буде ніби благословляти всіх навкруги: тих, хто живе у Мукачеві, і тих, хто проїжджатиме повз нього”.

Скульптор також зізнався, що загальна висота усієї композиція буде близько 17 метрів — тоді її буде добре видно з усіх боків. Статую розмістять на 10-метровому постаменті, однак з цим можуть виникнути чималі труднощі, адже потрібно буде якось вивезти цю гігантську “підставку” на верхівку Ловачки. За попередніми планами на час будівництва оглядового майданчика, по хребту гори зроблять тимчасову дорогу, по якій зможе заїхати важка техніка.

За словами міського голови Мукачева Золтана Ленд’єла, вже до кінця цього року спеціалісти розроблять кошторис проекту. Вартість робіт закладуть у бюджет Мукачева на наступний рік і вже навесні можна буде приступити до будівельних робіт.

Реклама

Тетяна Літераті, "Старий Замок"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно