Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • В Залужжі відбувся святковий концерт з нагоди ювілею Самодіяльної народної чоловічої капели

В Залужжі відбувся святковий концерт з нагоди ювілею Самодіяльної народної чоловічої капели

В Залужжі відбувся святковий концерт з нагоди ювілею Самодіяльної народної чоловічої капели
З сивої давнини, покоління за поколінням щедро народжуються від рідної землі дивні звуки мелодій, неповторна магія української пісні. Музика, пісня, хорове мистецтво в Україні мають міцні вікові...

З сивої давнини, покоління за поколінням щедро народжуються від рідної землі дивні звуки мелодій, неповторна магія української пісні. Музика, пісня, хорове мистецтво в Україні мають міцні вікові традиції, життєдайними джерелами яких є самобутні народні колективи.

ВІДЕО ДНЯ

Благодатна земля Мукачівщини багата музичними талантами. Справжнім коштовним самоцвітом у невичерпній скарбниці музичного мистецтва Срібної землі є Самодіяльна народна чоловіча капела освітян Мукачівського району. За понад півстоліття творчої діяльності, її учасники, на чолі з художнім керівником Ф.В. Турянином, зробили важливий вклад у розбудову хорового мистецтва України нашого краю. У світлі ласкавого квітневого сонця цей коштовний самоцвіт засяяв особливими барвами, адже Самодіяльна народна чоловіча капела освітян Мукачівського району святкує 55-літній ювілей своєї творчої діяльності.

Так вже здавна повелося в Україні, що всі великі починання знаходять свій початок у школі. З освітянської плідної ниви проростає золоте зерно мистецтва. У далекому 1956 році саме на нараді вчителів постало питання про створення чоловічої хорової капели. А вже навесні справжні ентузіасти хорового мистецтва зібралися на перші репетиції під керівництвом викладача Мукачівського педагогічного училища Ф. М. Романця. До капели було залучено вчителів музики та директорів, для яких участь у капелі стала творчою школою зростання фахової майстерності, піднесення загальної мистецької культури, розвитку природних музичних обдарувань.

Реклама

Любов до музики у всіх її проявах, до хорової творчості складає сенс життя художнього керівника капели Ф.В. Турянина, талановитого музиканта і композитора, Заслуженого діяча мистецтв України. Головним принципом взаємовідносин Ф.В. Турянина з колективом хору завжди була глибока людяність, взаємоповага і взаємопорозуміння виконавців і диригента. Суспільно-музична діяльність капели розділена двома великими історичними епохами, двома століттями, стала творчою школою зростання фахової майстерності та розвитку природних музичних обдарувань для учасників капели, усі зусилля яких були спрямовані на збереження та пропаганду хорового мистецтва, виховання у підростаючого покоління загальної мистецької культури, любові і поваги до української пісні.

Залужанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів щиро вітала гостей з усіх куточків Закарпаття в ошатно прибраному залі, з нетерпінням очікуючи на святкове дійство. Ініціювали урочисте відзначення ювілею відділ освіти Мукачівської районної державної адміністрації та районний комітет профспілки педагогічних працівників Мукачівського району, за сприяння та підтримки голови Мукачівської районної державної адміністрації І.І. Токаря. Привітати ювілярів прийшли: І. П. Михайло, голова Мукачівської районної ради, О. В. Маринець, заступник голови Мукачівської районної державної адміністрації, М. А. Мотильчак, начальник управління освіти Закарпатської обласної державної адміністрації, Глеба Ю. М., начальник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації, В. П. Бігунець, начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації, М. П. Лешко, начальник відділу культури Мукачівської райдержадміністрації.

Реклама

Пісня, у виконанні капели, хвилює, зворушує, надихає. До неї неможливо залишитися байдужим, адже люди, які співають у цьому колективі, живуть музикою ставляться до пісні з любов’ю і повагою. Їх почуття передаються у задушевній мелодії і влучних словах. Закохані у пісню, вони віддані їй багато років. У цей святковий день ювілею, на урочисто прикрашеній сцені, серед помужнілих роками учасників капели, не тьмяніючими світлинами сріблилися спогади, а пісня лунала все така ж натхненно юна і прекрасна.

Мукачівська РДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно