Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО)

У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО)
Вчора, 8 березня, в замку Сент-Міклош у селі Чинадійово Мукачівського району відбулася своєрідна гра в ляльки. Коли точніше, то майстриня-журналіст Тетяна Когутич спочатку влаштувала лекцію про...

Вчора, 8 березня, в замку Сент-Міклош у селі Чинадійово Мукачівського району відбулася своєрідна гра в ляльки. Коли точніше, то майстриня-журналіст Тетяна Когутич спочатку влаштувала лекцію про слов’янські обрядові ляльки-мотанки, а опісля за склянкою запашного трав'яного чаю та під народні пісні провела майстер-клас з їх виготовлення.

ВІДЕО ДНЯ

Бажаючих, а це жінки й дівчата (чоловікам цим ремеслом займатися не дозволено), виявилося всього 15. Та й то переважно місцеві педагоги, студентки УжНУ. Всі комфортно розмістилися в одному із залів замку за великим дубовим столом, який слугував для трапезування колишньої володарки замку, графині Ілони Зріні, кому пощастило – в її велике крісло. За годину нам довелося виготовити аж три види ляльок – бажаницю (лялька, що виконує бажання), шестиручку (лялька-заряд на роботу) та немовля (виготовляли, коли в родині бажали дитинку). Весь процес відображався у великому раритетному дзеркалі, а за ним пильно стежив єдиноріг на стіні та скіфська баба.

Колишні виховательки місцевого дитсадка Мелана Туряниця та Катерина Каратнюк прийшли заради цікавості, а пані Мелана привела із собою й 10-річну внучку Евеліну, мовляв, хай вчиться. Остання тихенько робила все, як каже майстриня. Як й інша найменша учасниця посиденьок - 8-річна Єлизавета Софілканич, яка із мамою Тімеєю приїхала із Мукачева. Однак дівчинка так засмутилася, що в її ляльки не вдалися ручки, що на наступні їй не вистачило емоційного заряду.

Реклама

Зате всі робили ляльки, як це і годиться, на позитиві й лише із натурального волокна, яке принесла майстриня. Лише в ньому зберігається своєрідна енергетична матриця людини, яка її виготовляє. В хід ішли ще вата, стрічки, нитки, які при виготовленні ляльок треба мотати лише за годинниковою стрілкою. На шестиручці довелося в'язати вузли, бо це так звана вузлова лялька. Найкраще це вдавалося Євгенії Кирилюк із Ужгорода, бо зізналася, що хоч і працює юристом, але вже певний час сама… робить ляльки. Студентки –«філоложки» Ольга Туряниця та Іванна Когутич прийшли сюди, щоб на «культурології» бути у всеозброєнні.

Загалом виготовили аж 40 ляльок, але в кожної вони вийшли різними. Йшли із замку із власними витворами та напутніми словами: хто в ляльки не грає, той щастя не знає. Оскільки в давнину мотанки робили з певною метою. Власну шестиручку ввечері встигла випробувати - робота кипіла, що аж гай шумів.

Реклама

Оксана Штефаньо

У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО) – 01
У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО) – 02
Реклама
У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО) – 03
У замку Сент-Міклош пройшов майстер-клас по виготовленню ляльок (ФОТО) – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно