Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

ПриватБанк розділять і продадуть: що чекає українців

ПриватБанк розділять і продадуть: що чекає українців

ПриватБанк до 2024-го розділять на "поганий" і "хороший" банки, "хороший" продадуть. До цього моменту фінансова установа закриє частину відділень і звільнить тисячі співробітників. Таку стратегію вже затвердив Кабмін.

ВІДЕО ДНЯ

Про те, які ще нововведення в банківському секторі очікують на українців і як продаж може вплинути на клієнтів, читайте в матеріалі.

Навіщо розділять ПриватБанк?

Банк хочуть продати до 2024-го, але розв’язати всі його проблеми (про них читайте нижче) до цього моменту, ймовірно, не зможуть. Тому й вирішили розділити фінансову установу. В "поганому" банку зосередять усі проблемні активи, а в "хорошому" залишать ті, що працюють.

Реклама
Читайте також:
Термінали "ПриватБанку" почали давати збій

Потім продадуть або банк цілком, або ж тільки "хороший" банк, якщо "погані" активи відлякають покупців. На клієнтів такий поділ ніяк не вплине, йдеться тільки про операційну діяльність. Серед головних проблем банку – суперечки з минулими власниками й величезна кількість кредитів, які не працюють (які не повертають).

Реклама

Кредитний портфель "Привату" – 248,4 млн грн, з них 71,2% – проблемні борги (якщо виплати затримали більш ніж на 90 днів). У пресслужбі Нацбанку пояснюють: з одного боку, тривалий час в Україні дуже слабко перевіряли платоспроможність клієнтів перед видачею кредитів, а з іншого – власники банків видавали борги пов’язаним компаніям, а потім переставали їх виплачувати.

У середньому в Україні частина проблемних кредитів становить менш ніж 40%, причому держбанки посідають лідерські позиції. За всі неоплачені борги платять клієнти. Через таку ситуацію банки не можуть ставити низькі кредитні ставки: ті, хто виплачує кредити, змушені погашати і свій, і чужий борг.

Ще одна велика проблема "Привату" – близько 100 судів зі старими власниками. Це також може стати перешкодою на шляху до продажу фінустанови.

Реклама

Загалом, ні поділ "Привату", ні закриття відділень безпосередньо на клієнтів відчутно не мали б впливати. Водночас, як видно зі стратегії, українцям варто звикати до самообслуговування.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно