Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Тариф на опалення зросте: найбільше не пощастить маленьким містам

Тариф на опалення зросте: найбільше не пощастить маленьким містам

В Україні тарифи на опалення і гарячу воду вже в жовтні можуть вирости на 15-80%. Ціни залежать від підприємства і можуть бути різними навіть у межах одного міста. Незважаючи на спроби стримати подорожчання, уникнути зростання тарифів не вдасться.

ВІДЕО ДНЯ

Чому подорожчає опалення?

З 20 травня ціни на газ для постачальників тепла і гарячої води зросли: Кабмін більше не зобов’язує "Нафтогаз" продавати їм блакитне паливо за зниженими тарифами. Водночас у витратах на генерацію тепла і гарячої води вартість газу займає до 80%.

Реклама

Ціни будуть відрізнятися залежно від міста. Це пов’язано з різною структурою витрат, кількістю споживачів, протяжністю інфраструктури, технічним станом обладнання тощо.

Читайте також:
Тариф на газ побив рекорд: скільки платитимуть українські сім’ї взимку
Реклама

"Ціни на гарячу воду і тепло безпосередньо залежать від цін на газ. Ціни на газ зросли, значить і ці тарифи також виростуть. Іншого виходу немає. Питання тільки, на скільки? Зараз очікуваний діапазон від 30% до 70%. Може, ціни якось і стримають, але для цього потрібно сильно вже постаратися", – пояснює глава Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко.

Де найбільше зростуть тарифи?

Найбільш відчутне подорожчання може бути у невеликих містах. Справа в тому, що чим менше клієнтів і чим менше тепла використовується, тим вищий тариф. І навпаки. У маленьких містах ціни можуть злетіти майже на 80%.

Реклама

Експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник вважає, що зростання тарифів спробують утримати. За його словами, у високих цінах не зацікавлене ні населення, ні представники влади. Дуже дорога комуналка загрожує соціальним невдоволенням і протестами. Тому всі працюють над тим, щоб підвищення не було радикальним.

Раніше повідомлялось, що ціна на газ у вересні в постачальника "останньої надії" зросла.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно