Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Тариф на електроенергію може зрости: коли будуть переглядати ціни

Тариф на електроенергію може зрости: коли будуть переглядати ціни
Яким буде тариф на електроенергію для населення – ціни можуть відчутно зрости.

Тариф на електроенергію для населення в Україні можуть переглянути в квітні 2022-го, коли закінчиться дія постанови, яка регулює ціну (ПСО). Уже зараз українці повинні платити не 1,44, а 4,5-4,85 грн за кожен кВт*год (реальна вартість струму), і у 2022-му ціни знижуватися не будуть.

ВІДЕО ДНЯ

Як розповів директор ТОВ "Волиньелектрозбут" (Група Tolk) Дмитро Іванов, прогнозувати реальну вартість електроенергії в 2022 році в ситуації, коли весь світ входить в енергетичну кризу, – складно. З огляду на пандемію і ситуацію в економіці, можна бути впевненим, що дешевше не буде.

Читайте також:
Вартість доставки газу хочуть підвищити у рази: скільки доведеться платити
Реклама

"Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано – НАЕК "Енергоатом" (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку повинен компенсувати різницю між тарифом населення і реальною вартістю енергії. Практично – це те ж саме перехресне субсидування, яке було раніше, тільки "упаковка змінилася і писанини додалося", – говорить експерт.

Наявний формат і механізм ПСО в умовах нестабільності правил гри на ринку і ціни, що постійно зростає, на всіх його сегментах, неминуче призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги та в "Енергоатому", додає експерт. Що, зі свого боку, спричинить неспроможність усіх учасників ПСО виконувати ці спеціальні обов’язки.

Реклама

"Це – песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він потребує негайних коректив і вдосконалення. Дефіцит генерації і рівень запасів вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ тільки поглиблює негатив ситуації", – пояснив Іванов.

Епідеміологічні обмеження призведуть до спаду ділової активності і зниження рівня оплати населенням на 5-10%, припускає експерт. "Щомісяця зростання дебіторки виймає з оборотних коштів ті ж 5-10%, поглиблюючи касовий розрив і створюючи безнадійну заборгованість із контингенту померлих, тих, які продали квартири/будинку, поїхали невідомо куди і т.д. Що робити з цією "безнадійкою"? – запитує директор підприємства.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно