Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ціна на газ: деяким українцям знизили тариф

Ціна на газ: деяким українцям знизили тариф

Кабінет міністрів знизив тариф на газ для українців, які втратили постачальника газу. Так, для цієї категорії споживачів встановлюється ціна на газ на рівні 7,96 грн/куб – замість анонсованих раніше 16,56 грн/куб. Газом їх забезпечуватиме безпосередньо "Нафтогаз" – як постачальник останньої надії (ППН).

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з відповідною постановою Кабміну, цей тариф встановлюється заднім числом і діятиме з 1 жовтня до 30 листопада 2021 року. Таким чином, українці, яких забезпечує газом постачальник останньої надії, отримають платіжки зі зниженими цінами у листопаді та грудні.

Важливо, що знижений тариф стосуватиметься лише фізичних осіб. Бюджетні установи, заклади охорони здоров’я державної та комунальної власності платитимуть ППНу 16,8 грн/куб.

Реклама
Читайте також:
Вартість доставки газу хочуть підвищити у рази: скільки доведеться платити

Примітно, що "Нафтогаз" може бути постачальником "останньої надії" максимум 60 днів. Якщо протягом цього терміну споживач не знайде нового постачальника, йому просто відключать газ. При цьому споживачі можуть подати заявку та стати комерційним клієнтом "Нафтогазу".

Реклама

Що таке Постачальник газу останньої надії

Постачальник останньої надії надає послуги населенню виключно у разі, якщо вони залишилися без постачальника газу. Серед причин цього:

  • банкрутство;
  • закінчення або анулювання ліцензії;
  • необрання постачальника споживачем після розриву договору з іншою установою.

Таким чином, до ППН автоматично переходять усі споживачі збанкрутілих постачальників газу. У 2021 році кількість таких споживачів налічує близько 600 тисяч.

Реклама

Багатьом доведеться платити за газ більше

У більшості постачальників газу в Україні діють два тарифи: місячний та річний. Перший змінюється разом із ситуацією на ринку, а ціна у другому зафіксована до травня 2022 року. Через зрив енергетичної політики уряду деяким українцям доведеться платити за кубометр по 38,35 грн.

Ціна на газ у місячних тарифах вже досягли рекордних в історії України значень. Так, наприклад, постачальник "ТАС Енергія Країні" у жовтні 2021 року продавав куб за 31,06 грн, а у листопаді – вже по 38,35 грн.

Згідно з правилами, постачальники повинні публікувати свої ціни на газ 25 числа кожного місяця, але досі ціла низка компаній досі не показала, скільки коштуватиме куб у листопаді.

Нагадаємо, майже 30 шкіл на Закарпатті залишилися без газопостачання.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно