Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українцям, ймовірно, доведеться встановити нові лічильники на газ

Українцям, ймовірно, доведеться встановити нові лічильники на газ

В Україні платити доведеться не за отримані обсяги газу, а за енергію. Облік газу змінять з кубометрів на одиниці енергії, що може скоротити суми в платіжках для тих, хто отримує неякісне блакитне паливо.

ВІДЕО ДНЯ

Експерт ринку Олексій Дубовський пояснив, що природний газ, що видобувається з різних родовищ, відрізняється за фізико-хімічним складом, а отже, і якістю.

Теплотворність газу відрізняється залежно від джерел, таких як український газ (7,8 – 9,6 Мкал/куб.м), газ ПАТ "Газпром", що надходить транзитом до ЄС (8 – 8,38 Мкал/куб.м), та європейський газ (8,19 – 8,4 Мкал/куб.м).

Реклама
Читайте також:
В одному з сіл 170 будинків залишились без газу

"Також перевагою є той факт, що порівнювати ціни на газ та електроенергію стане простіше, що дозволить як малому та середньому бізнесу, так і споживачам ефективніше використовувати свої кошти", – зазначає експерт.

Реклама

Блакитне паливо різне, але зараз платити за нього доводиться ту саму ціну. Нові правила дозволять цю проблему вирішити.

При цьому поки що законодавчу базу з цього питання до кінця не прописано. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Сказати, як саме зміняться суми в платіжках, поки що неможливо. Адже користувач ресурсу може отримати перерахунок обсягу кіловат-годин, як у зниженому так і в підвищеному варіанті.

Експерти вказують на проблему – споживачам газу, ймовірно, доведеться встановити нові лічильники. Наразі спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо. Коли ж з’явиться новий облік та такі лічильники масово завезуть до країни, ціна може неприємно здивувати. Нині такі прилади обліку коштують до 25 тис. грн.

Реклама

Поки що законодавчу базу за новим принципом розрахунку газу до кінця не прописано. А це, як зазначив Попенко, спірний нюанс. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає глава Союзу споживачів комунальних послуг.

"У законопроєкті прописано, як відбуватиметься перерахунок з кубометрів на кіловат-години. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку і знижені. Що це означає? Це не роз’яснюється", – дивується експерт.

Нагадаємо, українці платитимуть за газ по-новому. Лічильник може коштувати 25 тисяч.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно